USR Maramureș – inițiative naționale, județene și locale

0
64

Două inițiative legislative care privesc sportul din România, independența energetică a Aeroportului Internațional Maramureș, respectiv dotarea tuturor unităților de învățământ din municipiul Baia Mare cu pubele destinate colectării selective a deșeurilor au fost principalele teme ce au conturat conferința de presă a USR Maramureș, organizată ieri, în Baia Mare. Despre aceste proiecte au dat detalii: Cristian Brian, președintele filialei USR Baia Mare și deputat de Maramureș, Sorin Ilieș, consilier județean, respectiv Horia Buhan, consilier local Baia Mare.

• cluburile sportive publice, obligate să fie transparente

Cristian Brian, deputat de Maramureș, a explicat faptul că inițiativele legislative sportive depuse săptămâna aceasta au avut ca punct de start situația în care se află, în prezent, clubul Minaur Baia Mare.
“Știți cu toții că acest club este gestionat neprofesionist. În momentul de față sunt restanțe salariale extraordinar de mari față de jucători, sunt furnizori de servicii neplătiți. Cu toate că municipiul Baia Mare a acordat un buget extraordinar de mare către clubul Minaur, vedem că, de fiecare dată, ges­tiunea clubului se face defectuos”, a explicat Cristian Brian, deputat USR de Maramureș.
Prima inițiativă a deputatului maramureșean vizează modificarea Legii sportului. Mai exact, obligă toate cluburile sportive de drept public să fie transparente și să publice documentele ce țin de finanțe (inclusiv salariile sportivilor) și resurse umane.
„Practic, introducem obligativitatea cluburilor ca, o dată pe trimestru, cluburile să vină în fața autorității finanțatoare, să prezinte un raport de activitate astfel încât să nu ajungem în situația ca, la final de an fiscal, să ne trezim cu datorii extraordinar de mari. Acest lucru aduce transparență în sportul din România”, punctează deputatul Cristian Brian.

• proiect legislativ în sprijinul sportivilor

Cealaltă inițiativă a parlamentarului de Maramureș are legătură cu Legea insolvenței și protecția sportivilor.
„În România, majoritatea contractelor sunt acele de activitate sportivă și nu contracte de muncă. De aceea, în Legea insolvenței, am adus pe același ram de importanță contractele de activitate sportivă și contractele de muncă. Astfel, dacă un club sportiv va intra în insolvență sau în faliment, ordinea în care se fac plățile va prioritiza sportivii”, precizează Cristian Brian.
Pentru aceste proiecte de lege, deputatul de Maramureș subliniază că a obținut susținere și din partea altor partide și speră ca, în această sesiune parlamentară, să fie și adoptate.

• parc fotovoltaic la Aeroportul Internațional

Despre un proiect de independență energetică a Aeroportului Internațional Maramureș, care ar plasa aerogara într-o listă aparte la nivel mondial, a vorbit Sorin Ilieș, consilier județean.
„Aeroportul Internațional Maramureș ar putea deveni unul dintre cele peste 100 aeroporturi din lume alimentate energic din resurse regenerabile (…) Amendamentul pe care l-am propus presupune construcția unui parc fotovoltaic și acoperirea clădirilor, respectiv a parcării cu panouri fotovoltaice și toate acestea cu fonduri europene. Vom economisi sume importante de bani pentru că o factură zero la aeroport presupune diminuarea subvenției anuale pe care o dăm aeroportului”, a arătat Sorin Ilieș.

• 30 de unități ar putea beneficia de programul de colectare selectivă

Horia Buhan, consilier local Baia Mare, a adus în discuție un proiect pe care consilierii locali USR îl vor depune în curând.
„Știm cât de deficitar este la nivel județean, local și, extrapolând, la nivelul țării această parte de selectare a deșeurilor. Acest proiect vizează selectarea deșeurilor în unitățile de învățământ preuniversitar din Baia Mare și ar fi în jur de 30 de unități care ar putea beneficia de acest program. Avantajele acestui program ar fi, o dată, faptul că se reciclează deșeurile în mod controlat; după aceea, se obțin niște venituri pentru că aceste deșeuri, odată selectate, pot fi valorificate, iar banii respectivi să intre în fondul școlii pentru dezvoltare și alte activități, iar cel mai important aspect este partea educațională”, a creionat Horia Buhan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.