Îndrăgita interpretă de muzică populară Ana Hossu împlinește astăzi, 14 martie, armonioasa vârstă de 70 de ani. Ion Filip, regizor și realizator de emisiuni folclorice al Televiziunii Române, a caracterizat-o drept „singura interpretă vocală reprezentativă pentru zona denumită de etnomuzicologi Țara Chioarului”.
Primele cântece le-a învățat de la mama sa, doina „Bade de la secerat”, cântecul de înstrăinare „Duce-m-aș nu știu drumul” etc.
Ana Hossu a fost descoperită de o echipă TVR București, condusă de regizorul Ion Filip, când a debutat cu balada cetății Chioarului sau a cetății de Piatră și horea chioreană „Nu horesc că știu hori”. De atunci au trecut 50 de ani, timp în care îndrăgita artistă a încercat să slujească cântecul popular cât mai bine și din tot sufletul.
În septembrie 1972, în urma unui concurs de admitere la Orchestra Profesionistă „Meseșul” din Zalău ca solist vocal, și-a început cariera artistică cu adevărat. Așa a cutreierat foarte multe sate de pe valea Agrijului, Almașului, Someșului, Barcăului, Crasnei, toate în Sălaj, dar, în același timp, avea repertoriu din Chioar, încă din vremea liceului.
De-a lungul carierei, Ana Hossu și-a creionat un palmares deosebit: înregistrări audio (casete – 20 bucăți), discuri Electrecord – 6 bucăți, CD-uri – 6 bucăți, din care 2 realizate cu o firmă internațională Arc Music, Anglia, cu sediul central în Florida, SUA.
Spectacolele sale sunt foarte multe la număr, în toate județele țării și în străinătate, iar primele înregistrări la radio le-a efectuat în 1972, la Radio Cluj și Radio București cu orchestra Meseșul Zalău, dar și cu orchestra Radioteleviziunii Române cu mari dirijori: Paraschiv Oprea, George Vancu etc.
„Vă iubesc și voi cânta pentru voi cât timp Dumnezeu îmi va ține glasul”, le transmite Ana Hossu tuturor iubitorilor de folclor.