Autospeciale vechi de zeci de ani la ISU Maramureș

0
229

Lipsa garajelor pentru tehnica de intervenție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș este una dintre problemele cu care se confruntă instituția.
Sunt unele neajunsuri și la capitolul dotări. Astfel, circa 38% din autospecialele ISU au o vechime de exploatare între 30 și 40 de ani. În plus, nu sunt asigurate toate articolele de echipament special și protecție, numai la căștile de protecție pentru pompieri se observă un grad de asigurare sub 50%.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș își desfășoară activitatea în 10 locații, dintre care 4 sunt în administrare proprie, iar 6 aparțin autorităților locale. „Din punctul de vedere al spațiilor administrative, acestea corespund și sunt dimensionate adecvat. Cel mai problematic aspect de natură logistică rămâne lipsa spațiilor de garare a tehnicii de intervenție, unele autovehicule noi fiind garate afară, cu toate că acestea sunt utilizate la intervenție, fapt ce duce la o degradare prematură și accentuată a acestora”, au precizat oficialii ISU Maramureș.
În anul 2022, s-a realizat un garaj pentru autospeciale, din elemente de construcție ușoară, la Detașamentul de Pompieri Baia Mare, în valoare de 481.950 lei.

Ce vechime au autospecialele ISU?

În ceea ce privește dotarea inspectoratului, în 2022 s-a primit o autoplatformă hidraulică de intervenție și salvare de la înălțime și o autospecială de stingere cu apă și spumă de 10.000 litri.
În ce privește vechimea autospecialelor pentru stingerea incendiilor, 38% dintre ele au norma de casare îndeplinită, având o vechime între 30 și 40 de ani. Auto­specialele SMURD au o vechime între 1-5 ani – 63%, între 5 și 10 ani – 31%.

Neajunsuri în asigurarea echipamentului de protecție

Unele sincope sunt și în asigurarea articolelor de echipament special, de protecție. Astfel, sunt pe stoc 273 de căști de protecție, necesarul fiind de 630 de bucăți, ceea ce înseamnă că există un grad de asigurare de 43,33%. Centurile de siguranță pentru pompieri sunt asigurate în proporție de 52,48%, iar la șepcile de vară SMURD, e un stoc de 38,13% din necesar. Cu mănușile de protecție stau cel mai bine pompierii, acestea fiind asigurate în proporție de 94,92%, iar costumele de protecție asigură 86,03% din necesar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.