O gură de aer pentru angajatorii maramureşeni a însemnat venirea ucrainenilor în judeţ. Pentru că e tot mai greu să găsească muncitori autohtoni, agenţii economici din judeţ au ales să lucreze cu forţă străină, inclusiv cu ucraineni. Demersul nu e unul foarte simplu. Ucrainenii nu cunosc limba română, aşa că trebuie şcoliţi. În plus, o mare parte dintre ucrainenii veniţi în Maramureş au profesii reglementate de: medici, asistenţi medicali, jurişti sau avocaţi, ceea ce duce la imposibilitatea angajării în domeniile pentru care s-au specializat.
În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM) sunt înscrişi 114 cetăţeni ucraineni. Majoritatea sunt femei, respectiv 85. De asemenea, peste 85% dintre ucraineni au studii superioare. Din totalul ucrainenilor care au luat legătura cu AJOFM, 50 au reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Primul ucrainean s-a angajat ca fizioterapeut, în luna februarie 2022, la scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina. Alţii şi-au găsit locuri de muncă în meserii precum: pedagog, muncitori necalificaţi, specialişti IT, ambalatori manuali, dulgheri, profesori în învăţământul primar, la clasele cu predare în limba ucraineană, ajutor bucătar, operator la maşini unelte cu comandă numerică în prelucrarea lemnului, cameriste hotel, funcţionari administrativi, tâmplari universali, menajere, bucătari.
Unii dintre angajatori sunt chiar încântaţi de experienţa pe care o au cu angajaţii ucraineni. Astfel, doi ingineri ucraineni au ales să lucreze ca ajutoare bucătari la un local din Baia Mare, iar agentul economic s-a arătat mulţumit de experienţa cu cei doi refugiaţi, astfel încât acum ia în calcul ca în perioada sezonului de nunţi să încadreze şi alte persoane din rândul ucrainenilor, pentru că va fi nevoie de ajutor la diverse activităţi. De altfel, angajatorii din HoReCa sunt cei mai deschişi la colaborarea cu ucrainenii. Se apropie vara, se vor deschide terasele şi va fi nevoie de angajaţi la debarasat mese, la servit, la spălat vase sau la bucătărie. Sunt şi angajatori din domeniul prelucrării lemnului care se laudă cu buna colaborare pe care o au cu salariaţii ucraineni.
Dificultăţi la angajare au însă cei cu studii superioare, calificaţi în profesii reglementate, respectiv în sănătate sau drept.
„Obstacolul cel mai mare pe care îl întâmpină ucrainenii pentru integrarea pe piaţa muncii este bariera lingvistică. Majoritatea ucrainenilor care au fost chestionaţi de colegii mei s-au declarat dispuşi să accepte să muncească sub nivelul de calificare. O mare parte din persoanele cu care am interacţionat au profesii reglementate, în special medici, asistenţi medicali, jurişti, avocaţi, profesii care necesită o perioadă lungă de examene, atestate, pentru recunoaşterea calificărilor”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramureş, Oana Oşanu.
Pentru a facilita integrarea ucrainenilor pe piaţa muncii, AJOFM Maramureş a organizat şi cursuri pentru dobândirea atestatului de competenţe lingvistice în limba română. Primii 30 de cursanţi vor termina la finele lunii februarie, cursurile începute în 27 decembrie, iar în 11 martie vor da examen pentru dobândirea atestatului. După ce vor obţine atestatul, aceştia vor putea să participe inclusiv la cursuri de calificare. Numai că, apare un alt risc: odată cu dobândirea diplomelor de calificare, recunoscute în statele Uniunii Europene, ucrainenii ar putea să opteze pentru plecarea în alte ţări.