Încă de joi, se ştia că urmează o perioadă de ploi serioase, inclusiv sub ameninţarea de cod galben şi portocaliu. Aşa se face că atât autorităţile, cât şi populaţia aveau cel puţin un orizont de aşteptare. Şi s-a petrecut, dar fără mari distrugeri.
Ca de obicei, în ultimii ani, probleme nu au făcut râurile mari, iniţial, ci afluenţii, mai ales cei cu caracter de torent. Au crescut puternic afluenţii Vişeului (cu sau fără legătură, a fost găsită o victimă în albia râului Vişeu, la Leordina). Calea ferată Sighet-Vişeu a fost blocată pentru o vreme, în zona joasă din satul Valea Vişeului, pe graniţa cu Ucraina, din cauza aluviunilor. Au fost gospodării inundate în Borşa, o alunecare de teren la Crasna Vişeului. În urma ploilor, a crescut puternic şi râul Firiza. Ulterior, duminică de dimineaţă spre amiază, creştea puternic şi râul Lăpuş. La Cătălina, unde apa a ieşit până sub dig în partea satului şi departe, mult în câmp, spre Recea, am găsit la faţa locului pe subprefectul Crina Chilat, mesajele de alertă i-au adus şi pe lucrătorii de la Ape. La fel, crescut era şi râul Iza.
O avertizare, dacă mai era nevoie, că suntem total descoperiţi în faţa furiei naturii, chiar dacă Maramureşul are o lungă istorie de inundaţii şi de dezastre.