După doi ani de pandemie și cu ochii la criza economică mondială și la încălzirea globală tot mai rebelă, ne-am fi imaginat că e de-ajuns pentru această perioadă. Ne-am înșelat, ne-am trezit cu un război la graniță, unul ce după 300 de zile încă poate degenera atât în război mondial, cât și într-unul nuclear. Evident, nu a fost singurul eveniment major al anului 2022, drept pentru care trecem în revistă, cronologic, principalele evenimente ale anului, cu sprijinul Wikipedia și al presei internaționale.
Ianuarie. În 4 ianuarie, încep proteste în Kazahstan, președintele impune stare de urgență. Protestele violente au avut loc din cauza creșterii prețului la benzină. Pe 5 ianuarie, guvernul Kazahstanului a demisionat în urma protestelor. Pe 11 ianuarie, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit și este succedat de europarlamentarul maltez, Roberta Metsola, care devine prima persoană malteză care ocupă această funcție. Pe 14 ianuarie, Hunga Tonga, vulcan submarin din Tonga, erupe, trimițând cenușă și abur 20 de kilometri în aer. Pe 19 ianuarie, reîncepe criza ruso-ucraineană, președintele american Joe Biden afirmă că o invazie pe scară largă a Ucrainei de către Rusia va avea ca rezultat o pedeapsă mai severă decât o „incursiune minoră”. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că „Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac asupra Ucrainei” și că „Nici o opțiune nu este exclusă”. Pe 24 ianuarie, în Burkina Faso, o lovitură de stat condusă de un ofițer anunță dizolvarea parlamentului, a guvernului și a constituției. Este a patra lovitură de stat care a avut loc în Africa de Vest într-un an.
Februarie. Pe 10 februarie, arheologii anunță descoperirea unui dinte uman în Grotte Mandrin de lângă Malataverne, Franța, datând cu 54.000 înaintea erei noastre, cu aproximativ 10.000 de ani înainte de data acceptată în prezent pentru sosirea Homo sapiens în Europa. Alt scandal financiar se naște pe 20 februarie: date scurse de la Credit Suisse dezvăluie identitățile a peste 30.000 de clienți ai băncii ale căror conturi anonime, cu peste 100 de miliarde de dolari, le-au permis să-și păstreze identitatea secretă. Printre clienții săi se numărau șefi de stat (regele Abdullah al II-lea al Iordaniei), agresori ai drepturilor omului, traficanți de droguri, oficiali de informații și persoane supuse sancțiunilor sau implicate în infracțiuni financiare precum evaziunea fiscală sau corupția, printre altele. Pe 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat o operațiune militară pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. Soldații belaruși ajută Rusia în invadarea Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat legea marțială în toată țara ca răspuns la invazie. Ucraina confirmă că forțele terestre ruse au intrat în Luhansk, Sumî, Harkiv, Cernigău, Jîtomîr și au trecut granița din Crimeea ocupată. Trupele ruse atacă și orașele-port Odesa și Mariupol în debarcări amfibii. Tancurile rusești intră în orașul Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Rachete balistice și de croazieră rusești lovesc mai multe orașe și aerodromuri ucrainene, inclusiv capitala Kiev și Harkiv. O rachetă rusă lovește sediul de informații al Ministerului Apărării din Kiev. Elicoptere rusești bombardează aeroportul Hostomel de la periferia Kievului. Armata Ucrainei raportează uciderea a aproximativ 50 de soldați ruși și a cel puțin 40 confirmați uciși în acțiune în rândul forțelor sale armate în timpul luptelor din estul Ucrainei. Forțele armate ruse spun că „ofensiva fulger” a paralizat armata ucraineană și i-a suprimat sistemele de apărare aeriană; Forțele aeriene ucrainene spun că resping invadatorii ruși. Ucraina raportează că navele de război ale Marinei Ruse au atacat Insula Șerpilor, administrată de România și Ucraina, din apropierea Deltei Dunării. Ucraina spune că forțele ruse au capturat centrala nucleară de la Cernobîl.
Pe 25 februarie: Administrația Biden anunță că SUA se vor alătura Uniunii Europene pentru a impune sancțiuni împotriva lui Putin. Consiliul Europei anunță suspendarea calității de membru al Rusiei. Consiliul OCDE încheie oficial procesul de aderare a Rusiei la organizație. Pe 27 februarie, armata ucraineană anunță că Kievul rămâne sub controlul armatei. Armata ucraineană spune că a distrus un convoi de 56 de tancuri în apropierea capitalei Kiev și l-a ucis pe generalul cecen Magomed Tushaev. 368.000 de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei, potrivit unei estimări a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Președintele rus Vladimir Putin ordonă ca forțele nucleare ale Rusiei să fie plasate în alertă maximă, ca răspuns la ceea ce el a numit „declarații agresive” ale membrilor NATO. Piloții forțelor aeriene ucrainene încep să sosească în Polonia pentru a prelua controlul asupra aeronavelor de vânătoare donate de țările Uniunii Europene. Guvernul ucrainean spune că UE predă forțelor sale aeriene peste 70 de avioane de luptă, inclusiv 28 de avioane MiG-29 din Polonia, 12 din Slovacia, 16 din Bulgaria și 14 Sukhoi Su-25 din Bulgaria. Pe 28 februarie, Elveția cea etern neutră afirmă că va adopta toate sancțiunile UE împotriva Rusiei cu efect imediat ca răspuns la invazie. Se crede că băncile elvețiene dețin miliarde de dolari în fonduri rusești. Regatul Unit interzice navelor rusești să acosteze în porturile sale. Canada interzice importul de petrol rusesc, devenind primul membru G7 care interzice importul de petrol rusesc. Canada aprobă, de asemenea, livrarea a 100 de puști fără recul Carl Gustaf de 8,4 cm și a 2.000 de rachete antitanc către Ucraina. Statele Unite anunță că vor expulza 12 ruși din New York care fac parte din delegația Rusiei la Națiunile Unite, spunând că sunt „agenți de informații”. Procurorul Karim Ahmad Khan anunță că Curtea Penală Internațională va efectua o anchetă penală privind crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina.
Martie. Pe 2 martie, avem tragedie aviatică în Dobrogea, peste 8 militari au murit în urma unui accident aviatic, inclusiv o aeronavă s-a prăbușit în comuna constățeană Cogealac și un elicopter militar au fost doborât în satul Gura Dobrogei din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Tot pe 2 martie, Curtea Penală Internațională începe o anchetă cu privire la posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina. Pe 9 martie, România a ieșit din stare de alertă la ora 00:00 pentru prima dată din 2020, iar toate restricțiile impuse împotriva COVID-19 sunt anulate. Evident, apar glumele cu Putin care a oprit subit pandemia… Pe 10 martie, Rusia anunță că se va retrage din Consiliul Europei. Pe 11 martie, UE anunță că va interzice toate importurile de produse din fier și oțel din Rusia, va interzice exportul de bunuri de lux în Rusia și va îngheța activele de criptomonede ale Rusiei.
Aprilie. Pe 3 aprilie, forțele ruse se retrag din zonele din apropierea Kievului, Ucraina le acuză de crime de război, pe fondul tot mai multor dovezi ale uciderilor nediscriminatorii de civili, inclusiv masacrul de la Bucea. Pe 14 aprilie, nava amiral rusă Moskva devine cea mai mare navă de război scufundată în acțiune de la al Doilea Război Mondial. Ucraina susține că a lovit-o cu rachete antinavă, în timp ce Rusia susține că s-a scufundat pe vreme furtunoasă, după un incendiu la bord. Pe 25 aprilie, rețeaua de socializare Twitter acceptă o ofertă de cumpărare de la Tesla și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, pentru 44 de miliarde de dolari.
Mai. Pe 14 mai, forțele ruse se retrag din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, în nord-estul țării. Pe 15 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, anunță că Finlanda va solicita aderarea la NATO. Pe 16 mai, Suedia confirmă că va solicita aderarea la NATO, după decenii de nealiniere.
Iunie. Pe 2 iunie, Marocul confirmă primul său caz de variolă a maimuței. Pe 6 iunie, Regatul Unit raportează 77 de noi cazuri de variolă a maimuței, ceea ce duce la peste 300 de cazuri din țară. Kosovo și Singapore anunță primele cazuri de variolă a maimuței. Pe 14 iunie, Guvernul din Kiribati declară stare de dezastru din cauza secetei severe din țară. Din 16 iunie începe și criza energetică: Prețurile de referință europene ale gazelor naturale cresc cu aproximativ 30% după ce compania rusă Gazprom a redus furnizarea de gaze Nord Stream 1 către Germania la 40% din capacitatea conductei. Pe 29 iunie, Consiliul European este de acord asupra mai multor măsuri de combatere a schimbărilor climatice. Printre acestea se numără și interzicerea motoarelor cu ardere pentru mașinile noi începând cu 2035. Plus reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55% față de nivelul de referință din 1990 și o reformă a pieței carbonului.
(va urma)