Maramureşul e dat mereu ca exemplu pozitiv în ce priveşte potenţialul turistic. Realitatea din teren contrazice sintagma atribuită judeţului, aceea de „perlă a turismului”.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, Florentin Tuş, care a participat pentru prima dată la şedinţa Colegiului Prefectural a precizat că Maramureşul este abia pe locul 16 la nivel naţional în ce priveşte numărul de înnoptări ale turiştilor. Datele reies din raportul „Repere economice din Maramureş”, întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie.
”Capacitatea turistică de cazare în funcţiune e în creştere la nivel naţional, regional şi judeţean, raportat la 2020 când pandemia ne-a ţinut în casă. Creşterea e o consecinţă directă a ridicării unei părţi a restricţiilor în 2021. Valorile pentru Maramureş sunt egale cu cele din 2019. Astfel, au fost înregistrate 391.973 de înnoptări, în 2021, din care 373.413 sunt înnoptări ale turiştilor români, iar 18.560 sunt înnoptări ale celor veniţi din străinătate” – a punctat Florentin Tuş.
Reprezentantul Camerei de Comerţ a mai semnalat că numărul de înnoptări în structurile de primire turistică din judeţ e relativ mic în comparaţie cu alte judeţe. Într-un top naţional, Maramureşul ocupă abia locul 15 la numărul de înnoptări ale turiştilor, după Constanţa, Braşov, Bucureşti, Bihor, Vâlcea, Prahova, Suceava. La capitolul turişti români, Maramureşul e pe locul 13, iar la turişti străini pe 16.
”Vrem să dezvoltăm turismul, să atragem turişti, dar locul 16 nu prea ne onorează. Se vorbeşte că Maramureşul e perla turismului, dar suntem pe locul 16. Cauzele sunt diverse: lipsa infrastructurii, lipsa unor programe sustenabile de dezvoltare turistică. Nu ne putem compara cu Bucureşti, Constanţa sau Cluj, acolo e turism de business, noi trebuie să ne concentrăm pe turism ecumenic, de odihnă, balnear. Sunt mulţi factori care influenţează şi care, îmbunătăţiţi ne pot urca în clasament”, a concluzionat Florentin Tuş.