Topul reclamațiilor la Protecția Consumatorilor

0
72

În jur de 110 reclamații s-au primit în decembrie 2022 la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș. Oamenii reclamă în special serviciile și produsele nealimentare.
În topul reclamațiilor figurează companiile aeriene, societățile de utilitate publică, dar și firmele de telefonie. De asemenea, nemulțumiri sunt și în ce privește produsele electrocasnice, electronice. Nu lipsesc nici problemele referitoare la produsele alimentare, însă acestea sunt în număr restrâns.
Facturile mari la energie electrică rămân în topul reclamațiilor de la Protecția Consumatorilor. Maramureșenii și-au exprimat supărarea pentru că facturile le-au venit cu întârziere. În plus, sumele pe care le-au avut de plătit au fost uriașe. Mulți spun că nu le permite buzunarul să achite sume atât de mari. Așa că au cerut ajutor de la comisarii de la Protecția Consumatorilor.
“Consumatorii trebuie să apeleze în primul rând la societățile furnizoare de energie electrică. Acolo pot solicita reeșalonarea sumelor pe care le au de plătit. Altă soluție nu există în aceste cazuri. Numai că oamenii preferă să vină la noi să îi ajutăm să își rezolve problema”, a spus comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș, Dacian Manoliu.

Au fost și reclamații în care oamenii au sesizat că li s-au făcut citiri eronate, iar contoarele de energie electrică sunt vechi. În aceste situații s-a solicitat o nouă citire a contoarelor din partea celor de la Electrica, reclamanții având câștig de cauză în aceste situații.
Pe lista reclamațiilor figurează și firmele de telefonie mobile. Oamenii reclamă fie că nu au fost informați de modificarea contractelor de telefonie mobilă, fie telefoanele s-au defectat în perioada de garanție. Sunt și maramureșeni care au scăpat pe jos telefonul sau în closet, iar ulterior au sesizat că telefonul nu mai funcționează. Este clar că astfel de sesizări nu pot fi soluționate favorabil. Problema este că nu există posibilitatea de expertiză, să se știe cu precizie cauza ce a dus la defecțiunile apărute la telefon. Produsul poate fi dus la un service autorizat sau la un expert judiciar pentru a stabili cu exactitate cauza defecțiunii.

Sunt și reclamații referitoare la produse electrocasnice defectate în termen de garanție. În astfel de situații, consumatorii trebuie să știe că trebuie să apeleze în primul rând la magazinul de unde au procurat produsul și nu la service.
Nu au lipsit nici reclamațiile pe turism. O familie a semnalat că nu a primit banii dați în avans pentru un sejur la o pensiune. Sejurul nu a mai fost efectuat, iar oamenii au cerut să li se restituie sumele plătite. Oficialii de la Protecția Consumatorilor au precizat că reclamația a fost rezolvată în favoarea consumatorului, aici a fost vorba despre o mică neînțelegere, deoarece avansul a fost plătit prin booking și a durat până s-a putut face restituirea sumelor.
În ce privește alimentele, în decembrie au fost semnalate doar 7 reclamații de acest gen. Maramureșenii au sesizat că au cumpărat preparate din carne cu mucegai sau marfă expirată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.