Meşterul popular, Maria Godja, consideră că a îmbrăca portul popular e „lucru sfânt”

0
1469

Maria Godja din Onceşti a învăţat de mic copil să coasă straie populare. O perioadă a lăsat deoparte acest meşteşug, dar în urmă cu mai bine de 10 ani s-a gândit să pună în practică lucrurile învăţate de la bunică, mamă şi chiar de la soacră.
A fost motivată şi de faptul că în sat, lumea iubeşte portul popular. Pentru localnici e „lucru sfânt” să se îmbrace în straie populare în zilele de sărbătoare, la biserică, dar şi la nunţi sau la alte evenimente importante din viaţa satului.

Maria Godja are pentru cei care iubesc portul popular toate elementele necesare: de la opinci, batic până la cămăşi tradiţionale, cojoace, lecrec sau gubiţe. Îşi iubeşte meşteşugul şi e decisă să lase moştenire această tradiţie, fiicei sale, dar şi celor două nepoţele.
„De mică sunt pasionată de acest meşteşug popular. La noi se poartă mult straiele populare, portul popular e un lucru sfânt. Cine nu are costum popular la noi e sărac. Trebuie să avem 3, 4 costume, chiar şi 10. Le purtăm la biserică, la nunţi. De vreo 10 ani m-am apucat de acest meşteşug. Am câteva bătrâne care mă ajută. Fac acest lucru din plăcere”, a punctat meşterul popular, Maria Godja.
Totuşi, preţurile sunt destul de mari. Un cojoc cu ciucalăi costă 3.000 lei, o gubiţă se găseşte la preţuri între 800 şi 1.200 lei, iar un lecrec ajunge până la 2.000 lei. Cu toate acestea, lumea cumpără obiectele tradiţionale, mai ales că aşa frumos costum popular nu întâlneşti decât în Maramureş.
„Cumpără lumea. Toată lumea se îmbracă în port popular, la noi. E o mândrie că suntem maramureşeni. Vrem să transmitem şi altora această iubire: ca în Maramureş nu-i nicăieri”, a conchis Maria Godja.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.