Direcția de Sănătate Publică Maramureș organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii ianuarie 2023, campania cu tema sănătate mintală și sloganul „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!”
Nașterea unui copil vine cu bucurie și stres pentru părinți, dar multe mămici se confruntă cu provocări mai grave pentru sănătatea lor mentală. La nivel global una din 10 femei suferă de depresie postnatală în primul an după naștere, iar una din 1.000 de femei dezvoltă o afecțiune mai gravă numită psihoză postpartum. Aceste afectări trec de multe ori neobservate în stadii incipiente, iar fără un tratament adecvat pot avea consecințe negative, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
În anul 2021, în România, incidența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 1221.2%000 locuitori, în ușoară creștere față de anul 2020, când a avut valoarea de 1200.8%000 locuitori. Prevalența bolilor psihice (cod ICD 10: F01-F39) în România, în anul 2021 a fost de 1303.5%000 locuitori, în creștere față de anul 2020 când a avut valoarea de 1260.25%000 locuitori.
În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații. În acest context, scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale.
Activitățile din cadrul campaniei își propun să informeze populația feminină (în special gravidele) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să faciliteze conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale.
Depresia mamei s-a observat a fi deseori asociată cu semnele timpurii de vulnerabilitate sau temperament dificil al copilului; atașamentul nesigur; funcționarea afectivă (mai mult afect negativ; agresivitate și emoționalitate crescute; disforie, în special când nou-născutul este fată; performanță cognitivă/ intelectuală/ academică mai scăzută; mai multă autoînvinovățire, valoare de sine mai scăzută); funcționare interpersonală mai slabă și anomalii ale sistemelor psihobiologice, inclusiv mecanisme de răspuns la stres care funcționează mai slab.
Consecințele tulburărilor de sănătate mintală sunt grave. De cele mai multe ori, persoanele cu afecțiuni grave de sănătate mintală mor prematur – cu unu sau două decenii mai devreme – din cauza unor boli somatice prevenibile (informații furnizate de dr. Carmen Sima, Director executiv al DSP Maramureș).