Retrospectiva în Educație (I)

0
105

Anul 2022 a început cu o veste bună. Ministrul Educației de atunci, Sorin Mihai Cîmpeanu, aproba lista olimpiadelor și competițiilor internaționale pe discipline școlare, sportive și proiecte educative. S-a reluat, astfel, organizarea olimpiadelor și concursurilor școlare, după ce acestea au fost suspendate, din pricina pandemiei, pe durata anilor școlari anteriori, 2019-2020 și 2020-2021.

Granturi, premii, modificări

• 73 de unități de în­vățământ din Maramureș se regăseau, la început de 2022, pe lista celor 3.235 de școli eligibile, identificate la nivel național prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), pentru a primi granturi în valoare de maximum 200.000 de euro/ școală. • Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie era printre cele șapte organizații din țară cu proiecte remarcabile evidențiate în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, transmisă de TVR 1. La categoria „Pe hartă”, a primit mențiune Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie, cu proiectul „Talerele Medio Monte”. • Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), alături de celelalte asociații de elevi din țară, a etichetat drept ”josnică” tăierea burselor elevilor și a solicitat revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu. În primele zile ale lunii ianuarie, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit au fost modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9,5, în loc de 8,5, cum era anterior. • Un membru al clubului „Code Kids” din Vișeu de Sus s-a aflat printre câștigătorii Concursului Național SuperCoders 2021, unul dintre programele de referință pentru educația digitală. Lavinia Szerasz a realizat una dintre cele mai creative animații ale ediției, a câștigat admirația juriului și a trecut la nivelul următor: Academia online. În perioada ianuarie – aprilie 2022, Lavinia a învățat (gratuit), alături de alți 49 de coderi din întreaga țară, limbajul de programare Java­Script cu ajutorul activităților și proiectelor interactive.

Grevă japoneză, manual de istorie a Maramureșului, noi scenarii

• 2022 a adus grevă japoneză în școlile din județ, inițiată de Asociația Elevilor din Maramureș după ridicarea pragului minim ce condiționa elevii în procesul de luare a bursei de merit. • Un manual de istorie a Maramureșului a fost pus la dispoziția liceenilor, și nu numai. Acesta a încheiat ciclul de activități gândite și realizate în cadrul proiectului cultural-educativ „Din istoria Maramureșului”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, în anul școlar 2020-2021. Manualul, avizat de Ministerul Educației, urma să fie distribuit în toate colegiile și liceele din județ, în biblioteci și centrele de documentare și informare. Colectivul de redactare: coordonator – Marius Voinaghi, Livia Ardelean, Anca Costin-Hendea, Florin Dragoste, Klara Gușeth, Teofil Ivanciuc. • Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, la începutul anului trecut, noi scenarii vizavi de organizarea activității în cadrul unităților/ instituțiilor de în­vă­țământ (context pandemic). Astfel, cursurile au început să se desfășoare cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/ conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a… paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 era de cel mult 75%. • Unită­țile de învățământ publice și private au putut să aplice, în 2022, pentru a beneficia de schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Grevă de avertisment SLIMM, nou concurs de directori, teste rapide

Membrii Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) au participat, tot la început de 2022, la greva de avertisment inițiată la nivel național de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Astfel, în unitățile/ instituțiile de învățământ unde existau membri de sindicat lucrul a încetat în intervalul orar 11-13. Protestul a fost cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor sindicale din educație și de a adopta măsuri concrete privind salariile, finanțarea, suplimentarea numărului de posturi etc. • 2022 a adus în peisaj un nou concurs pentru funcțiile de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din Maramureș, rămase neocupate în anul precedent. • După îndelungi probleme, în Maramureș, au ajuns 250.000 de teste rapide pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. La nivel național, 10 milioane de teste au fost livrate pentru preșcolari, elevi și angajații din învățământ. • Olimpicul internațional Traian Rareș Tuș, elev pe atunci în clasa a XI-a D la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, a realizat un curs online pentru cei pasionați de astronomie – „Spherical Astronomy: trigonometry and stellar applications”.

Hotărâri judecătorești favorabile; școli din Maramureș, în topul celor mai dezavantajate din țară

Deoarece la începutul anului 2018 sporul de stabilitate a fost tăiat în mod abuziv, Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş (SLI MM) a solicitat instanţei de judecată repunerea în plată a acestuia, în cuantum de 15% din salariul de bază, cum prevede legea, precum şi plata diferenţelor de drepturi salariale dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite ca urmare a neacordării sporului de stabilitate pentru personalul didactic auxiliar cu funcţie de conducere (ex: contabil-şef, secretar-şef) începând cu luna când a fost tăiat. În cele din urmă, SLIMM a obținut hotărâri judecătoreşti favorabile în ceea ce priveşte repunerea în plată a sporului de stabilitate, pentru mai multe unităţi de învăţământ din județ. Pentru categoria de personal didactic auxiliar, SLI MM a obţinut, tot prin hotărâre judecătorească definitivă, diferenţa dintre drepturile salariale achitate şi drepturile cuvenite prin aplicarea la salariul de bază actual a majorării de 10% pentru personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv (CFP). • Într-un raport publicat la început de 2022, Asociația „Hu­man Catalyst” a demonstrat că, în programele naționale, școlile cele mai dezavantajate sunt excluse de la șansa de a fi sprijinite cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a-și diminua decalajele.
Pa baza datelor statistice oficiale, asociația a realizat o nouă cercetare tip raport ce a conținut o ierarhie a celor mai dezavantajate 750 de școli din România în anul 2020. Printre acestea, opt erau din Maramureș. Față de dovezile expus de asociație au reacționat solidar ONG-uri din toată țara, printre care și Asociația Elevilor din Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.