• posibil risc de revenire a bolilor potențial letale precum: rujeolă, tetanos sau difterie
La inițiativa Institutului Național de Boli Infecțioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma (Italia), care a venit cu o serie de propuneri în cadrul acordului de parteneriat încheiat cu Primăria Sighet și Spitalul Municipal Sighetu Marmației, s-a convocat o întâlnire de lucru cu factorii implicați în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.
• teste rapide în punctul de trecere a frontierei
Ținând cont de evoluția evenimentelor la granița României, dar și a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pentru a preveni apariția unor focare de infecție cu Sars-Cov-2, Gripă A/ B sau alte boli transmisibile, specialiștii italieni au propus efectuarea, în perimetrul punctului de trecere a frontierei, a unor teste rapide pentru depistarea bolilor infecțioase respiratorii, transmite Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației. Un alt subiect important dezbătut a fost cel legat de vaccinarea copiilor proveniți din zona de conflict, existând un posibil risc de recrudescență a bolilor potențial letale precum rujeolă, tetanos sau difterie. ”Urmare a discuțiilor purtate în cadrul întâlnirii, s-a stabilit demararea, de către specialiștii italieni, a unui proiect pilot care prevede efectuarea unui test rapid combinat pentru SARS-CoV-2 și Gripa A/ B ce va fi oferit gratuit, cu o atenție deosebită tuturor refugiaților care vor prezenta simptome respiratorii”, a informat Vasile Moldovan. În cazul unui test pozitiv și al unor simptome respiratorii, pacientul va fi trimis la unitatea de primiri urgențe a Spitalului municipal Sighetu Marmației.
• chestionar pentru toate mamele cu copii minori
De asemenea, toate mamele cu copii minori care provin din Ucraina vor primi un chestionar opțional pentru a evalua starea de vaccinare a copiilor lor. În cazul în care se depistează deficiențe în ceea ce privește calendarul român de vaccinare, posibilitatea vaccinării va fi acordată conform legii în vigoare în România. ”Interesul și sprijinul specialiștilor italieni sunt extrem de importante pentru comunitatea noastră, ținând cont de experiența pe care aceștia o au în gestionarea unor astfel de situații. Suntem deschiși și dispuși să ajutăm persoanele care se refugiază din calea războiului în țara noastră, însă dorim să protejăm în același timp populația de apariția unor boli specifice zonelor de război”, a declarat Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.