Într-o zi de sărbătoare, dedicată cinstiriilor puterilor cereşti, artista plastică, Ioana Ileana Moldovan, a adus o undă de lumină în faţa publicului iubitor de frumos.
Deşi cu un titlu surprinzător, expoziţia “Retrospectivă” a Ioanei Moldovan a fost vernisată în această săptămână la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare. Cele 21 de lucrări vor putea fi admirate până în data de 22 noiembrie.
Lucrările artistei i-au provocat pe cei prezenţi la meditaţie, dar şi la găsirea de sensuri şi la decodificarea mesajului artistic. Astfel, artistul plastic, dr. Ioan Angel Negrean, a arătat că, dacă ar fi să pornească de la „cheia” expoziţiei, s-ar opri asupra unei lucrări pe care o consideră „o lecţie de pictură a închisului, a spaţiului profund. Este o foarte interesantă trimitere la smerenie. Suntem într-o zi de sărbătoare: o fetiţă ascunsă parcă în spaţiul sacral al Bisericii, intră în Casa Domnului, cu smerenie şi se roagă. Singura care este atinsă de lumină, cu măiestria artistei, ne face să înţelegem că acea fetiţă a luat lumină”.
La rândul său, artistul plastic, Bertalan Kovacs a descoperit o altă lucrare de la care consideră că se înfiripă mesajul transmis de Ioana Ileana Moldovan. El a remarcat o năframă, „un batic al unei fete aflate la vârsta măritişului. Acel batic, dincolo de măiestria tehnică este o formă recurentă a tot ce înseamnă universul plastic al artistei. Este un batic al unei fete aflate la vârsta măritişului. Lucrarea propulsează mesajul respectării tradiţiei”, a punctat Bertalan Kovacs.
În lucrările sale, Ioana Ileana Moldovan a adus tradiţia în actualitate. Astfel, sunt tablouri în care este evidenţiat chipul ţăranului, dar şi peisaje din lumea rurală. „Fata, mama, bunica, toate aceste vârste sunt frumos reprezentate, dar nu ostentativ, au o filozofie mai subtilă, mai deghizată. Aş vrea să remarc şi căile plastice prin care atinge aceste performanţe, ne referim la nişte figuri de stil, Ioana a găsit o cale mai interesantă, mai incitatoare la meditaţie, s-a axat mult pe detalii: picioarele, după truda de o săptămână, îmbrăcate în hainele festive, de asemenea aceste picioare care bătătoresc pământul în lung şi în lat pentru a lucra, sunt nişte expresii ale unor destine. De asemenea, se observă mâinile muncite ale ţăranilor”, a punctat Bertalan Kovacs.