30 de fotografii din arhiva „Fotoetnografica” au fost expuse pe panourile amenajate în holul Palatului Administrativ din Baia Mare.
„Am încercat să le alegem pe cele mai sugestive. Sunt fotografii ce ilustrează nu doar frumusețea Maramureșului, ci și munca Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT). Cultura ca importanță trebuie pusă mai în față. Fără cultură suntem mai săraci, fără tradiții suntem mai săraci. De aceea vă încurajez pe toți să susțineți cultura”, a spus managerul. Am expus o mică parte din lucrările apărute la Editura Ethnologica, lucrări ce simbolizează foarte bine activitatea CJCPCT Maramureș, Lucian Iluț.
Oficialii instituției de cultură au arătat că vor să continue proiectul „Fotoetnografica” pentru că e important ca Maramureșul autentic să poată fi promovat. La rândul său, artistul fotograf, Felician Săteanu, „vinovatul” principal pentru Fotoetnografica, și-a exprimat regretul că, treptat, Maramureșul nu mai e ce a fost, un Muzeu Viu, așa că aceste fotografii sunt un adevărat tezaur al județului.
„Pentru mine e o bucurie că acest proiect, Fotoetnografica, nu a fost complet uitat. Ar fi bine dacă ar continua aceste serii de tabere de fotografie. A fost cea mai bună promovare a tradițiilor, obiceiurilor Maramureșului din punct de vedere fotografic. Arhiva instituției cuprinde peste 150.000 de imagini care vor rămâne în timp și vor aminti generațiilor viitoare despre Maramureșul tradițional. Din păcate, Maramureșul tradițional dispare. Eu sunt bucuros că am reușit să pornesc în urmă cu 15 ani acest demers. Acest proiect ar putea fi reluat și dus mai departe atâta timp cât mai există ceva din Maramureșul tradițional.
În câțiva ani, probabil vor rămâne doar filmele și fotografiile din acest colț de țară care era promovat în trecut de etnografi ca fiind Muzeul Viu al României. Se schimbă vremurile, vin cu altă modă, alte tradiții, împrumutate, nu mai sunt specifice Maramureșului. Așa că orice acțiune de promovare a Maramureșului prin ce s-a arhivat până acum și ce se va mai arhiva este binevenită și pe mine mă bucură mult”, a concluzionat Felician Săteanu.
În cadrul expoziției CJCPCT a putut fi admirat și un stand pe care au fost expuse reviste din colecția „Memoria Ethnologica”, publicația cu cea mai mare importanță din punct de vedere al patrimoniului cultural și al tradițiilor din Maramureș.