Încă cinci cetăţeni de onoare ai Maramureşului

0
139

Consilierii maramureşeni au aprobat, în ultima şedinţă a forului administrativ, acordarea a cinci titluri de cetăţeni de onoare ai judeţului Maramureş. Iniţial, pe lista de şedinţă au fost înscrise trei proiecte de hotărâre în acest sens, dar ulterior au mai fost adăugate încă două puncte suplimentare pe ordinea de zi.

Astfel, titlul de cetăţean de onoare i-a revenit folcloristului Pamfil Bilţiu. „Un etnolog şi folclorist de reputaţie naţională. Are mai multe culegeri de folclor ce constituie un veritabil tezaur pentru cultura maramureşeană”, a punctat consilierul judeţean, Gheorghe Mihai Bârlea.
Un alt cetăţean de onoare al Maramureşului este şi doctorul Ludovic Gyorffy, “un om cu dragoste şi experienţă de munte încă din copilărie”. Este cel care a condus prima echipă Salvamont din Maramureș, cea constituită în Baia Mare, în anul 1969 și pe care a condus-o timp de 10 ani. Este unul dintre primii instructori pentru pregătirea medicală și prim ajutor al candidaților și al salvamontiștilor și este autorul principal al primei lucrări în domeniul salvamontului din România: „Salvarea în munți – Noțiuni de prevenire, primul ajutor și transportul accidentaților și bolnavilor în munți”, apărută în anul 1977.

Titlul de cetăţean de onoare a fost acordat post-mortem meşterului popular, Cornel Sitar, din zona Baia Mare. A învăţat olăritul de la părinţii săi şi a lucrat cu roata olarului din 1962, de la vârsta de 13 ani. De-a lungul timpului, a obţinut peste 120 de diplome naţionale şi internaţionale. Unele dintre lucrările sale au ajuns în colecţiile personale ale prinţului Akishino al Japoniei şi la Regina Rania a Iordaniei, dar şi la prinţul Sturdza, Laura Bush sau primarul oraşului Lyon.
Titlul de cetăţean de onoare post-mortem i-a fost dat şi Mariei Zapca din Săpânţa. A început să toarcă, să coasă și să țeasă la război primele sale obiecte, de la vârsta de 8 ani. Întreaga viață a lucrat cu măiestrie covoare de lână, cergi, trăiști, costume populare, ciorapi de lână, zgărdane, fețe de masă, iar la fiecare târg obișnuia să meargă cu războiul de țesut și caierul de lână.
Tot post-mortem s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Maramureşului lui Toader Bârsan, meşterul popular cioplitor în lemn, din localitatea Bârsana. Toader Bârsan este cel care a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988), precum şi troiţa din faţa cimitirului lăcaşului monahal. De asemenea, Toader Bârsan este meşterul care a făcut cunoscut numele Maramureşului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureşeană. Prin această poartă a trecut însuşi Bill Clinton, preşedintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.