Sfânta Liturghie Arhierească și hirotonirea întru preot a Arhidiaconului Adrian Dobreanu

0
353

Miercuri, 26 octombrie 2022, ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioșii din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime din Baia Mare au avut bucuria să îl aibă în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a hirotonit întru preot pe Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul și întemeietorul Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și a rostit cuvânt de învățătură.

„ În preziua sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, când este sărbătoare mare în Capitala României și în Patriarhia Română, deoarece toți membrii Sfântului Sinod, în jurul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, slujesc la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe Dealul Patriarhiei, iată, în 26 octombrie 2022, sărbătorim pe celălalt Sfânt Mucenic, de această dată, pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un Sfânt care s-a născut în secolul III și a murit în secolul IV, pe timpul celor mai cumplite și ultimelor persecuții în timpul împăraților Dioclițian și Maximian, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiu de nobil creștin, tatăl lui fiind voievodul Tesalonicului, a primit o educație aleasă și a fost botezat în taină. Părinții l-au crescut în învățătura sănătoasă a Sfintei Scripturi și în rânduiala vieții creștine și cu principii morale, fapt pentru care, datorită educației lui, cumințeniei lui, verticalității lui, după moartea tatălui său, a fost numit prefect sau voievod al Tesalonicului, însă el nu s-a lepădat de faptul că este creștin și, susținând acest lucru, și-a dat viața și a mărturisit, cu prețul sângelui, pe Iisus Hristos. Pe acest Mare Sfânt, contemporan cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, doi Sfinți Mari, îi sărbătorim astăzi și, iată, suntem la Sfânta noastră Catedrală Episcopală, înconjurați de un frumos sobor de preoți, deoarece avem și bucuria să hirotonim întru preot un tânăr diacon, care de 10 ani slujește la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” și care a înființat Corul Bizantin „Theologos”, Corul Psaltic „Theologos”. Este vorba de Părintele Profesor Adrian Dobreanu și de acum, conferindu-i și dăruindu-i darul preoției, va primi în păstorire și o comunitate, o parohie cu credincioși vrednici, ca să ducă mai departe slujirea Bisericii lui Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate și pentru rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Dumnezeu să ne ocrotească pe noi toți.”

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

           Soborul slujitor a fost alcătuit pe măsura evenimentului și au făcut parte din el Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Ierom. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector școlar pentru Religie, Pr. Adrian Morar, referent al Sectorului social-filantropic, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, de la Domeniul Teologic „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universiar Nord din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Viorel Bud și Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, Pr. Ionuț Pleș, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureșeană, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenției de Pelerinaj, Pr. Bogdan Ciocotișan, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Baia Mare, Pr. Vassile Cozma din Rozavlea, Pr. Marius Pop din Episcopia Spaniei și Portugaliei, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Diac. George Alexandru Florea, de la Catedrala din Roman, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita, Ipod. Vasile Pop.

           Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

Hirotonire

La momentul consacrat hirotoniei preoților, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit întru preot pe Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, pe seama Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Săcălășeni, Protopopiatul Baia Mare.  Părintele profesor Adrian Dobreanu este slujitor de 10 ani al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, din care 7 ani ca diacon. Are 36 de ani și este întemeietorul Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în 2015, și dirijorul acestuia, precum și profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, mai înainte fiind profesor în învățământul mediu băimărean. În cei 7 ani de la înființare, a dat, cu Grupul Psaltic „Theologos”, răspunsurile la aproape toate Sfintele Liturghii Arhierești, la care s-au adăugat vecernii și ierurgii în diferite parohii, fiind o prezență permanentă la săvârșirea acestora, mai ales în ultimii cinci ani. Este căsătorit cu Iustina, absolventă a Seminarului de la Mănăstirea Prislop, și au împreună trei fetițe frumoase.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin punerea mâinilor Preasfințitului Părinte Iustin, astăzi, de sărbătoarea închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, după aproape șapte ani de diaconie, am primit Harul cel Dumnezeiesc al Preoției în Sfânta noastră Catedrală Episcopală. Astfel, după 7 ani petrecuți la cârma Grupului Psaltic „Theologos”, alături de care am răspândit cântarea bizantină în Eparhie, se cuvine să mulțumesc Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, pentru această nouă chemare și pentru încrederea acordată în tot acest timp binecuvântat de Dumnezeu. Doresc să mulțumesc fraților din cadrul Grupului „Theologos”, alături de care am petrecut foarte multe momente frumoase împreună; iar „Theologos” va rămâne o dragoste care nu se va uita niciodată. Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc și să le fiu recunoscător părinților mei din Humulești, satul natal al marelui Ion Creangă, care m-au născut și m-au  crescut”, a spus succint Părintele Adrian Dobreanu după hirotonire.

Cuvântul de învățătură

           Un vast cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a sărbătorii, în care Mântuitorul a profețit lucrurile care urmau să se întâmple peste 300 de ani, vremea în care cei ce sunt ai Lui vor pătimi. Milioane de martiri și mărturisitori au murit de moarte mucenicească, dându-și viața pentru Evanghelie și pentru adevărul că Iisus este Hristos Fiul Dumnezeului Celui Viu. Preasfințitul a vorbit apoi despre martiri și mucenici, cei după Chipul lui Hristos, care sunt cei mai iubiți de Mântuitorul, continuând cu exemplul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, despre viața și sfințenia sa, despre martiriul și mucenicia pe care a primit-o în numele lui Hristos Domnul și descoperirea, prin minune Dumnezeiască, a Sfintelor Sale Moaște. „Să ne facă parte Dumnezeu de rugăciuniule lui de pilda vieții lui!”, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit apoi credincioșilor despre Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurureștilor, și felul în care acesta a salvat Patriarhia Română de la mutare și demolare.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”   

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.