Mii de profesori din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Maramureș ar putea fi discriminați la calcularea salariilor în aplicația EduSal. Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș subliniază că este vorba de peste 90% dintre membrii săi, care dețin hotărâri judecătorești.
• Propunerea SLI MM
“În acest moment, Ministerul Educației nu permite ca în modulul „OUG48” din aplicația EduSal să fie selectați și angajații care au hotărâre judecătorească, iar formula de calcul dispusă prin Decizia ICCJ nr. 24/ 2021 și care se regăsește în aproximativ 80% din hotărârile judecătorești duce la sume considerabil mai mici față de calculul pe OUG 48. Ceea ce este discriminatoriu, principiu invocat chiar ca argument în OUG 48. Astfel, discriminați sunt membrii de sindicat care dețin hotărâre judecătorească. În Maramureș, avem hotărâri judecătorești pentru peste 90% dintre membrii SLI MM”, atrage atenția prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM. Tocmai pentru a respecta principiile invocate în OUG 48/ 2022, SLI MM propune ca toți angajații unităților de învățământ din perioadele indicate în OUG 48 să beneficieze de aceeași modalitate de calcul a diferențelor salariale, respectiv cea din EduSal – modulul OUG48, iar, în plus, membrii de sindicat, conform hotărârilor judecătorești, să beneficieze și de dobândă.
• “Ministerul trebuia să anticipeze schimbările”
“Decizia ICCJ nr. 64/ 2020, invocată în preambulul OUG 48/ 2022, a fost pronunțată ca urmare a sesizării formulate de Curtea de Apel Cluj – Secția a IV-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale în Dosarul nr. 2.316/100/2019. Acțiunea din Dosarul nr. 2316/ 100/ 2019 este înregistrată de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș și are ca obiect calcularea și plata diferențelor de drepturi salariale restante, constând în diferența dintre drepturile salariale încasate și drepturile cuvenite, respectiv prin acordarea salariilor de bază pentru membrii SLI MM de la Liceul Tehnologic Repedea”, subliniază prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM. Aprobată în aprilie, OUG 48 prevede că profesorii vor primi în termen de trei luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. “Este inadmisibil să ne confruntăm cu o astfel de situație, având în vedere că ordonanța a fost aprobată în aprilie. Ministerul trebuia să anticipeze schimbările, iar aplicația să fie deja funcțională”, a adăugat prof. Ioana Petreuș.
După problemele semnalate din teritoriu, Ministerul Educației a prelungit termenul până la care unitățile de învățământ vor încărca în modulul OUG48 din EduSal persoanele beneficiare de prevederile acestei ordonanțe până la data de 28 octombrie.