14-16 octombrie 2022. Sărbătorile Deseștiului. Zile dedicate Serilor de poezie, Cuvântului și Credinței, tradițiilor și rădăcinilor satului. Cu hramul bisericii monument UNESCO – Sfânta Paraschiva.
Ziua I, dedicată poeziei, a început cu slujba de pomenire a scriitorilor care ne privesc printre stele, urmată de ceremonia de înmânare a Marelui Premiu „Nichita Stănescu”, înmânat scriitorului ieșean Nichita Danilov, cu un laudatio făcut de Adrian Alui Gheorghe, deținătorul Marelui Premiu în 2019. Pe covorul de iarbă, în curtea casei părintești a lui Gheorghe Pârja s-au scris și s-au spus atâtea cuvinte despre poezie și poeți! Cu parfum de pancove și plăcinte, făcute cu drag de Parasca Libotean, Parasca Pop, Ioana Roman, coordonate de preoteasa Luminița Ardelean, așezate cu grijă de vecina mea, Lenuța Pop. A urmat recitalul de muzică și poezie de la Căminul cultural. Un regal care a demonstrat cât de mult unesc cuvintele. Au citit versuri poeții participanți, din România, Ucraina (Cernăuți și Transcarpatia) și din Serbia (Uzdin). Au debutat întru poezie și un grup de liceene din cenaclul Voci eminesciene, de la CN Mihai Eminescu. Au pigmentat poezia Ileana Matus, Alina Andreicuț, Sorina Gherman și Cosmin Lauran. Au recitat copiii frumoși ai Deseștiului.
A fost alături de noi PS Teofil de Iberia, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Spaniei și Portugaliei.
Ziua a II-a – Conferințele de la Desești, cu tema: Puterea Cuvântului și lumina Credinței! Au conferențiat PS Teofil de Iberia, Adrian Alui Gheorghe, pr. Virgil Jicărean, Gheorghe Mihai Bârlea, Ioan Ștefan Tohătan, pr. Ioan Ardelean. Și concluzia PS Teofil de Iberia: A fost atâta lumină că m-am simțit ca într-o biserică! Mulțumiri celor care au argumentat cât de important este să călătorești pe stânca de granit a credinței și nu pe nisipul mișcător al iluziilor deșarte! Cuvântul e putere și Credința e lumină!
Ziua a III-a a Sărbătorilor a adus în jurul bisericii sute de oameni, din toate colțurile țării! A fost Liturghia pentru hramul bisericii monument UNESCO, și a fost alături de credincioși, cu aceeași smerenie și umilință, PS Teofil de Iberia, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. A urmat vernisajul celor cinci tabere de Artă și Solidaritate, care au avut loc în această vară și, cum era firesc, după puterea Cuvântului și lumina Credinței, să fie și joc și voie bună. Adică Spectacolul generațiilor, care duc mai departe satul și tradițiile! Alături de ansamblurile „Coconii Deseștiului” (instructor Gheorghe Rednic) și „Feciorii și fetele de pe Mara”, au cântat Măriuca Verdeș, Iulia și Rareș Codrea, Andrada Pop, Alin Opriș, Florentina Codrea. Finalul a aparținut Mariei Casandra Hauși, o voce inconfundabilă, un autentic interpret și una dintre puținele voci care horesc cu noduri. Îi mulțumim că a lăsat Sala Palatului pentru scena din Desești! De altfel, în jurul bisericii, Casandra i-a cinstit cu vocea ei îngerească pe Sfinții Brâncoveni, nume pe care-l poartă așezământul social din Desești! Și o icoană sfințită, care va lumina Centrul social!
Au fost trei zile pline de cuvinte alese, de lumină, de culoare, de bucurie! Cu mult efort! De toate felurile! Parohia ortodoxă și Asociația culturală „Nichita Stănescu”, preotul Ioan Ardelean, familia domniei sale, echipa sa, iubitorii de poezie și tradiții au demonstrat că nimic nu e imposibil când faci cu dăruire ceea ce simți că trebuie făcut! Mulțumiri se cuvin și lui Ioan Tătăran, Gavril Iagamoș, Traian Bancoș, Viorel Năsui, Consiliului local, deseștenilor. Satul are multe nevoi, dar are nevoie și de modele!
Toamna și poezia ne cheamă să fim pe covorul de iarbă! Să ne gândim la Nichita Stănescu, să citim poezie, să vorbim despre puterea cuvintelor și lumina credinței, să căutăm soluții pentru regenerarea satelor, să nu ne uităm tradițiile și rădăcinile… Iar câteva dintre multele opinii exprimate ne dau speranță pentru viitor.
Adrian Alui Gheorghe: Universul sfârșește nu într-o carte, cum spunea Mallarmé, ci într-o curte. La Desești, 14 -16 octombrie, în curtea casei poetului Gheorghe Pârja, poezia s-a răsfățat pe ”iarba verde de acasă”, iar părintele Ioan Ardelean și Vio Pârja au pus la cale, la căminul cultural, un simpozion cu adevărat academic, pe tema spiritualității creștine a culturii române… Au fost zile și evenimente greu de repetat în altă parte…!
Prof. Monica D. Cândea: La Desești, alături de reprezentantele Cenaclului „Voci Eminesciene”, în minunată zi de toamnă, aflată sub auspiciile Sfintei Paraschiva, dorul de Nichita s-a mai alinat, la fel ca dorul de frumusețea umanității din noi. Mulțumim gazdelor pentru ocazia de a gusta idei și emoții la banchetul Poeziei.
Dana Gagniuc Buzura: Recunosc, am pășit cu sfială în spațiul acela definitiv marcat de prezența lui Nichita Stănescu, pentru că, da, Deseștiul poartă amprenta pașilor săi. Au trecut mai bine de patru decenii, Doamne, o viață de om!, de când poezia se întâlnește cu toamna, tinerețea cu maturitatea poetică și cuvântul cu emoția… Fericită apropierea casei poetului de biserica de lemn cu hramul ”Sfânta Paraschiva”, spre care urci treptele de piatră uimit de culorile toamnei revărsate peste monumentalele troițe de lemn… A fost cea de-a 43-a ediție a ”Serilor de poezie Nichita Stănescu” de la Desești. Un efort remarcabil al organizatorilor, o admirabilă Golgotă a poeziei, pe care, an de an, poetul Gheorghe Pârja ca inițiator o urcă discret, tăcut, gânditor, adunând și aducând în jurul acestui spațiu iubitori și făuritori de poezie. Pentru că nu e puțin lucru să aduni atât de mulți oameni și-atât de multă poezie la un loc, în vremuri deloc ușoare. Nu e puțin lucru să oferi prilejul ca generația tânără a poeziei să vină în dialog cu generația matură și cu muzica – acolo la Căminul Cultural din Deșești…
Nichita Danilov, laureatul Marelui Premiu: L-am iubit ca pe nimeni altul pe Nichita Stănescu. Acordându-mi MARELE PREMIU, Maramureșul m-a adoptat. Azi sunt și eu un fiu al Maramureșului, în ograda cosmică a Poeziei, după cum sunt și un fiu al Bucovinei și al Iașiului cultural! Mulțumesc prietenilor mei dragi, Gheorghe Pârja și Gheorghe Mihai Bârlea!
Prof. univ. dr. Grigore Giorgiu: Felicitări organizatorilor și participanților pentru aceste minunate sărbători! Care ne încurajează să sperăm că vatra românească e încă vie!
Să avem sănătate până la toamna viitoare!
Mai zic o dată (spre știință, nu dinspre dat cu parul): „laudatio” e de genul feminin (găsiți în DOOM, în DEX și alte dicționare).