Am fost sensibil, de fiecare dată, când oameni ai locului s-au încumetat să scrie monografia așezărilor în care s-au născut. Este o nobilă îndatorire față de rânduielile locuitorilor care s-au perindat prin timp, față de istoria pe care au lăsat-o moștenire, prețuind simbolul numelor celor care au înscris pe frontispiciul așezării fapte memorabile. Cam așa se întrupează istoria locului, zonei și țării. O asemenea ctitorie de cuvânt și imagine ne-a oferit profesoara Dorina Toma, cu monografia „Comuna Lăpuș, între tradiție și inovație”, Editura, Proema, 2022. Volumul, apărut recent, în condiții grafice ademenitoare, este, în fapt, o monografie ilustrată, în care alternează, fericit și convingător, cercetarea științifică, cu vocația jurnalistică a autoarei.
Dorina Toma a absolvit Facultatea de Litere, din cadrul Universității de Nord, Baia Mare, formându-se ca dascăl, iar după definitivarea în învățământ, s-a reorientat profesional, alegând să activeze în domeniul asistenței sociale. Experiența intelectuală dobândită prin studii, dar mai ales izvoarele natale au dus la gândirea și scrierea acestei cărți de referință în domeniul monografic. Folosind cu iscusință documentele istorice, dar și opera unor cercetători de renume, de la savantul născut în Maramureș, Profesorul Mihai Pop, la etnograful și folcloristul Arnold van Gennep, imprimă cărții latura științifică, documentară, în care se regăsește trecutul istoric al comunei Lăpuș. De la vestigiile arheologice din neolitic, de la Necropola Lăpuș, la evenimentele în care a fost implicată localitatea în ultimul mileniu.
Autoarea a adunat detalii extrem de sugestive, care argumentează spiritul românesc în așezarea ei natală și în zonă. Cu toate tulburările din arhitectura vremurilor. Adevărate lecții de istorie locală care mi-au fost și mie de folos. Din acest punct de vedere, cartea-album respectă regulile clasice ale monografiei sociologice. Completând cu prezentarea generală a comunei, coordonate etnografice, obiceiuri de peste an și forme contemporane de manifestare. Apoi despre riturile de trecere între tradiție și inovație. Autoarea a detectat și forme de conservare a patrimoniului cultural din Lăpuș, care este parte componentă a patrimoniului cultural național.
Fiecare capitol și subcapitol sunt atent elaborate, având ca temei și observația directă. Cercetarea de teren, cum o numesc specialiștii, i-a adus autoarei multe reușite, care sunt mândria cărții. De la bărbații întorși din război, în anul 1918, care s-au înrolat în gărzile naționale românești, organizate în fiecare localitate lăpușeană, până la membrii Grupului de Rezistență Țibleșul. Profesoara Dorina Toma face proba unui fin observator al felului în care inovația se impune cu repeziciune și în satele noastre. Și în comuna ei natală, mai ales. Scoate în relief elementele de structură profundă ale folclorului lăpușean, pildă fiind Nicolae Pițiș, arhetipul omului tradițional, cum îl definește autoarea.
Nu uită nici reprezentanții noii generații de interpreți, cum este Viorica Costenar. Apoi sunt descrise, cu acuratețe și pricepere: gospodăria lăpușeană, locuința, textilele din interior, portul popular, ocupațiile tradiționale, meșteșugurile țărănești, monumentele de arhitectură. Spații generoase în monografia-album sunt rezervate bisericii și credinței oamenilor de pe aceste locuri. Sunt multe aspecte surprinse de autoare în conservarea lor, dar și în dinamica modernității. Această cumpănă între trecut și prezent este surprinsă și comentată cu pricepere și înțelegere despre mersul istoriei.
Bogăția de imagini este ispititoare, convingătoare și denotă seriozitatea abordării acestei lucrări. Spațiul comentat este circumscris valorilor naționale, cum bine observa și scriitorul Iacob Oniga, în prefața cărții. Am citit cu interes lucrarea, am privit cu adevăr imaginile elocvente, și mi-am dat seama că în comuna Lăpuș s-a aprins o lumină venită din istorie, până în pragul zilei de astăzi. Aprinsă de profesoara Dorina Toma. Cartea-album este o izbândă a autoarei pentru bucuria sufletelor noastre. O panoramă convingătoare a comunei Lăpuș prin arhitectura vremurilor. „Această lucrare prezintă succint satul obârșiei mele, rămânând o carte de vizită pentru cei care vor să cunoască și să descopere acest colț de civilizație”, mărturisește autoarea.
Dar este și mai mult. O radiografie a acestei așezări minunate, cu valențe istorice, care și-a găsit o interpretă ce a înțeles de unde vine și încotro merge lumea unei stele pământene. Prin arhitectura vremilor.
P.S. Cartea profesoarei Dorina Toma, „Comuna Lăpuș, între tradiție și inovație”, va fi lansată duminică, 25 septembrie, ora 12, la Căminul cultural din Lăpuș. Cartea se întoarce de unde a plecat, printre oamenii așezării.