În primele 8 luni, administrația locală din Băiuț a plătit cca 100.000 lei pentru depozitarea deșeurilor menajere pe care le generează populația comunei. Este și motivul pentru care face un apel tuturor să arunce selectiv gunoaiele și astfel să scadă sumele aferente plății serviciului de salubrizare.
Conform legii privind regimul deșeurilor, primăria este obligată ca din cantitatea totală a deșeurilor colectate, 50% să fie deșeuri reciclabile (peturi, metal, sticlă etc). În acest moment, autoritatea locală este departe de acest prag.
“Anul trecut, în noiembrie, în urma unui control efectuat de Garda de Mediu, s-a constatat că noi, localitatea Băiuț, avem doar 8% deșeuri reciclabile din cantitatea totală colectată și avem obligația să creștem acest procent până la atingerea pragului de 50%. Pentru cei 8% gradul de colectare a deșeurilor reciclabile am primit o amendă considerabilă. Suntem astfel obligați să creștem gradul de colectare a deșeurilor reciclabile. Față de anul trecut suntem în creștere, la aproximativ 15 %, aproape dublu și e bine, însă până la 50% mai este de muncit, dar nu imposibil! Prețul de depozitare a deșeurilor menajere în ianuarie a fost de 399 lei/tonă, în februarie – 459 lei/tonă, iar în august 550/tonă. Prețuri în lei, fără TVA. La un calcul simplu reiese că la 20 tone deșeu menajer colectat cu 550 lei/t fără tva, plătim 11.000 lei, atât aruncăm la gunoi pe lună, la care se mai adaugă taxa ANRSC, salarii, piese, carburanți, asigurare auto, taxa de selectare și cântărire. În total, până în luna august inclusiv, am cheltuit 103.000 lei, doar pentru depozitare!” – a explicat viceprimarul Cecilia Pintea.