Serbările comunei Copalnic Mănăștur

0
263

Înainte de pandemie, comunele se întreceau să aducă în mijlocul cetățenilor lor formații artistice și artiști cât mai vestiți, nume cât mai scumpe din peisajul contemporan interpretativ.
Iată, însă, că se poate și altfel. A demonstrat-o comuna Copalnic Mă­năș­tur, primar Vasile Ștefan Mihalca, viceprimar Ioan Vlad Costin și Consiliul Local, care, cu cheltuieli mici și cu forțe locale, au valorificat tot ce ține de partea culturală.

Două cărți, unicat național

• Prima carte de istorie locală, despre cei ce au scris istorie, despre soldații din satele comunei în Primul Război Mondial, intitulată “Participarea românilor din comuna Copalnic Mă­năștur la Primul Război Mondial”, de dr. Marius Câmpeanu, istoric din comună, născut în Făurești.
Despre carte s-a spus că este unicat în istoriografia națională, prin felul de a prezenta lucrurile, o lucrare deschizătoare de drumuri prin conținutul și conceptul ei. Cei interesați, urmașii, dar mai ales istoricii, găsesc în paginile ei numărul încorporaților și participanților la război, al celor morți în război, al dispăruților, gradele militare ale acestora.
• A doua carte “Claca de coasă din Țara Chioarului. Priviri contemporane”, coordonată de Florin Vasile Pop, este, de asemenea unicat, deoarece descrie un obicei existent în viața locuitorilor din comună: claca de coasă.
Volumul a trezit un mare interes, fiindcă în paginile lui se regăseau în fotografii o mare parte din participanții din sală. Volumul are o ilustrație foarte bogată, poze artistice și texte scrise de organizatorii evenimentului sau de participanți, clăcani, cum sunt ei definiți. Cartea descrie toate momentele clăcii, atmosfera de bucurie și veselie, pentru că la clacă te duci cu voie bună, nu cu supărare, iar la sfârșit se “sărbătorește” victoria cositului.

Miting aviatic

Printre puținele comune cu aeroport din țară este și Copalnic Mănăștur. Aici coordonator al mișcării avioanelor și organizator la întâlnirea ocazionată de Serbările comunei, un fel de miting mai aparte, a fost băimăreanul Mihai Pătrașcu, directorul Aeroportului din Satu Mare.
La întâlnirea de acum, aflată la a XVI-a ediție, au sosit 15 avioane și un elicopter, cu însoțitori, membri ai familiei sau colegi, care au zburat peste piața din centru, unde era sărbătoarea, și au salutat participanții.
Prezența avioanelor a fost un spectacol așteptat și binevenit.

Spectacol folcloric maraton

Aproximativ 7 ore și jumătate de spectacol folcloric, în care cu excepția Marianei Anghel, au fost doar artiști din comună: Robert Bărbos, soliști vocali și instrumentiști din cele 12 sate, soliști de muzică cultă, absolvenți sau studenți la conservatoare de muzică, dansatori – instruiți de Alex Mureșan, care a fost și prezentator, Grigore Chira – membru al Grupului Iza etc.
La Sărbătorile comunei a asistat și Loic Thetio, francezul prieten al românilor, care, așa cum ne-a obișnuit, a venit din nou cu ajutoare.

Distincții

Au fost acordate distincții elevilor cu rezultate deosebite la în­vă­ță­tură, 15 titluri de cetă­țeni de onoare, câte o Diplomă de participare piloților care au aterizat pe Aerodromul din Luncă, iar echipa de fotbal din Făurești a fost premiată pentru clasarea pe locul I.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.