Prof. dr. Anca Minodora Costin-Hendea, secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a vizitat, la finalul săptămânii trecute, Complexul de Servicii pentru Victimele Violenței Domestice VENUS, care funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș.
• 11 victime au beneficiat de serviciile proiectului, 47 – de terapie
Discuțiile purtate cu Alina Coste-Mădăras, directorul general al DGASPC Maramureș, precum și cu specialiștii care își desfășoară activitatea în cadrul Locuinței Protejate VENUS, s-au axat atât pe dezvoltarea și îmbunătățirea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice, cât și pe asigurarea egalității de șanse și tratament între femei și bărbați. Din martie 2020 și până în prezent, 11 victime ale violenței domestice din județul Maramureș au beneficiat de toate serviciile din cadrul proiectului „VENUS: Împreună pentru o viață în siguranță”. Totodată, 46 de persoane au fost incluse în programe de consiliere vocațională în vederea reinserției profesionale, iar 47 de victime au beneficiat de terapie în cadrul grupului de suport.
• sprijin pentru continuarea studiilor
În contextul discuțiilor referitoare la reconversia profesională a victimelor, secretarul de stat s-a referit la proiectul „O șansă în plus la educație: o șansă pentru viitor”, care are ca scop creșterea capacității sistemului de învățământ pentru reintegrarea persoanelor care au părăsit prematur școala. Astfel, victimele violenței domestice vor fi sprijinite pentru a-și continua studiile, având posibilitatea de a ajunge până la nivelul clasei a VIII-a, dar și pentru a obține un certificat de calificare. Secretarul de stat a opinat că, pe lângă serviciile integrate acordate în prezent victimelor violenței domestice, se impune derularea unor programe de prevenție în comunitățile locale, vizând îndeosebi localitățile defavorizate.