Pachetul de modificări fiscale adoptat în luna iulie de Guvern introduce o serie de schimbări cu aplicabilitate din această lună. Astfel, contribuțiile la contractele part-time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate la salariul minim, costurile suplimentare fiind stabilite în sarcina angajatorului. Restricția privind contractele part-time are și excepții. De asemenea, tot din august cresc accizele la țigarete, produse din categoria tutun încălzit și alcool, iar câștigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate mai dur.
Cea mai controversată măsură din august – contribuțiile la part-time calculate cel puțin la nivelul unui salariu minim. Guvernul a instituit obligația plății contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial pentru care veniturile realizate sunt sub acest nivel.
Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile și nu venitul realizat de salariat.
În cazul în care venitul este mai mic decât salariul minim, diferența dintre contribuțiile calculate la venitul realizat și cele aferente salariului minim, va fi suportată de către angajator.
Excepții
Măsura nu se aplică în cazul în care angajații part-time sunt:
– elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare
– ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani
– persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi
– pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii
– realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul de bază minim brut pe țară.
Accize – țigări, tutun încălzit, alcool
– Crește nivelul accizei totale pentru țigarete de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/ 1.000 țigarete.
– Creşte acciza pentru tutun încălzit cu 156 lei pe kg.
– Acciza pe alcool se majorează cu 20%.
Se instituie un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2026.
S-a majorat și nivelul accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.
Din 1 august, nivelul accizelor pentru băuturile alcoolice și pentru țigarete va crește cu aproximativ 5%.
A fost eliminat TVA-ul de 9% pentru băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr, aplicându-se cota de 16%.
Jocuri de noroc – noi cote
Ordonanța Guvernului a stabilit creșterea cotelor de impunere a veniturilor obținute din jocuri de noroc, de la nivelul actual între 1% și 25%, la un nivel cuprins între 3% și 40%.
Pentru aceste venituri se aplică următoarea schemă de impozitare:
– 3% pentru câștiguri până la 10.000 lei
– 20% pentru câștiguri ce depășesc 10.000 lei + o taxă de 300 lei
– 40% pentru câștiguri peste 66.750 lei + o taxă de 11.650 lei.
Scade plafonul pentru facilități acordate
unor salariați
Începând cu veniturile aferente lunii august 2022 se reduce plafonul maxim al veniturilor din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile specifice industriilor construcții, alimentară și agricolă de la 30.000 lei la 10.000 lei.
Partea din venitul brut lunar ce va depăși 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligația reținerii impozitului pe venit aferent, cu impact și în zona contribuțiilor sociale obligatorii.