Nu avem aqua parkuri, dar măcar horinca din Maramureş să fie susţinută!

1
367

Horinca de Maramureş a ajuns subiect de discuţie în şedinţa Colegiului Prefectural. Primarul comunei Onceşti, Matei Godja, a cerut mai multă clemenţă din partea instituţiilor judeţene când vine vorba despre controalele la producătorii de ţuică. Alesul local este de părere că micii producători de horincă din judeţ trebuie încurajaţi, cu atât mai mult cu cât licoarea maramureşeană e la mare căutare în rândul turiştilor. Nu avem aqua parkuri sau alte condiţii de turism, dar măcar horinca şi slănina să nu lipsească de pe masa turiştilor, a concluzionat primarul din Onceşti.

Matei Godja

Intervenţia primarului din Onceşti a venit după prezentarea raportului de activitate al Biroului Vamal de Interior Maramureş. Primarul Matei Godja a semnalat autorităţilor că prea multe controale şi sancţiuni la întreprinzătorii privaţi sau la societăţile din judeţ nu fac altceva decât să distrugă activitatea acestora. El a propus constituirea unei comisii care să se ocupe de sprijinirea întreprinzătorilor locali.
“Se intensifică acţiunile de control în judeţ. Aş vrea să văd dacă există o comisie la nivel de judeţ pentru a sprijini şi pentru a vedea problemele societăţilor, care sunt nevoile celor care contribuie la veniturile judeţului. În toată România, horinca din Maramureş e cea mai ignorată. Cum putem să dăm o amendă unui ţăran care are câteva camere şi dă un pahar de horincă turiştilor care vin să mănânce slănină şi să bea un pahar de horincă? Comuna Onceşti a avut o cifră de afaceri de 11 milioane euro, e între comunele fruntaşe. Nu se poate să nu vină cineva ca să ne sprijine. Nu poţi să le iei ţăranilor acest drept: să mai producă horincă. Dacă le dăm în cap cu aceste controale, amenzi, ştim cât de mult au suferit şi pe timpul pandemiei, îi distrugem cu totul”, a subliniat Matei Godja.
Primarul din Onceşti a mai arătat că va face demersuri inclusiv la Bucureşti pentru susţinerea horincii din Maramureş. “Eu, din 1996, sunt întreprinzător local. La mine horinca e din partea casei, din 96 mă ocup cu turism. Nu avem posibilităţi să realizăm un aqua park sau să creăm alte condiţii, aşa că, ce să le dăm? Eu îi dau un pahar de horincă să simtă că e în Maramureş. Tuturor le place horinca şi uite că noi nu am avut probleme nici cu CO­VID-ul”, a conchis primarul din Onceşti.

Tiberiu Berindan

De cealaltă parte, oficialii Biroului Vamal de Interior Baia Mare au arătat că legea nu e foarte drastică cu cei care produc horincă în gospodărie. “Cei care fabrică pălincă declară voluntar. În primul semestru, am avut 3 notificări înregistrate cu privire la producţia de horincă şi la rachiu am avut 3, în rest, am mers pe încredere. Sigur, dacă există reclamaţii, atunci fa­cem verificări. În plus, legea e permisivă şi vă dă o cantitate suficient de mare scutită de la plata taxelor vamale sau de la taxare”, a spus şeful de la Supraveghere şi Control Vamal, Tiberiu Berindan.
Dialogul din cadrul şedinţei l-a provocat pe şeful unei instituţii să vină cu “alternativa” la seceta din această perioadă. “Dacă tot e secetă, să propunem să fie mărită cota de horincă ce se poate consuma fără să fie nevoie de taxare”.

1 COMENTARIU

  1. Pai ce alt scop au autoritatile decat sa incurce si sa jupuiasca mediul privat? nici vorba sa sustina si sa ajute, doar sa controleze si sa jecmaneasca orice antreprenor.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.