De aproape cinci luni, Asociația Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureș (director, pr. Gheorghe Dunca) se implică dinamic în ajutorarea vecinilor ucraineni. În tot acest timp, organizația a fost alături de mame, copii, bătrâni, asigurându-le cazare, hrană, produse de igienă, transport și, în mod deosebit, asistență psihologică și spirituală, oferindu-le un parcurs lin de la oroarea războiului la un trai în siguranță.
• Cazare în centrele din eparhie sau transport în Europa
Imediat după izbucnirea conflictului armat din Ucraina, Asociația Diecezană Caritas Greco-Catolic Maramureș a preluat inițiativa demarând acțiuni caritabile de sprijin pentru ucrainenii care treceau granița speriați. Primul pas a fost asigurarea de spații de cazare, în cinci locații din eparhie: Vișeu, Strâmtura, Botiz, Satu Mare și Odoreu, patru dintre ele, în continuare, active și în prezent. “Aici asigurăm: hrana, utilitățile, produsele de igienă pentru toți cei cazați. Numărul celor sprijiniți a fluctuat, mulți au fost în tranzit prin țara noastră. În aceste luni, am ajutat mulți refugiați să ajungă în centre speciale alocate lor în Germania și Italia, asigurându-le atât transportul, cât și locuri în acele centre. Momentan, avem refugiați cazați în patru dintre locații, în general – mame și copii”, explică pr. Gheorghe Dunca, directorul Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș.
• Donații pentru ucrainenii rămași în zonele de conflict
Pe lângă spațiile de cazare, organizația a mobilizat comunitățile din eparhie în vederea colectării de donații și, astfel, 34 de microbuze cu alimente, haine și medicamente au trecut deja granița pentru ucrainenii care nu au părăsit zonele de conflict. Mai mult, a deschis, în Baia Mare, și un centru de zi, frecventat de copii și adulți ucraineni. “În prezent, în Baia Mare, funcționează un centru de zi ce furnizează servicii sociale pentru refugiații ucraineni. Avem șase persoane angajate, dintre care trei persoane din Ucraina. E vorba despre un psiholog, care oferă servicii de consiliere atât pentru copii, cât și pentru adulți, și doi pedagogi care coordonează activități educative”, arată pr. Gheorghe Dunca, directorul Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș.
• Cursuri de limba română la Centrul de zi din Baia Mare
În zilele de marți și joi, începând cu ora 10,30, pentru adulți, și 11,40, pentru copii, la Centrul de servicii sociale pentru refugiați din Baia Mare au loc cursuri de limba română pentru persoanele din Ucraina.
“În echipă mai avem un profesor de limba română, ucrainean la bază, care asigură lecții pentru copii și adulți, un translator și un coordonator. 28 de copii ucraineni, însoțiți de părinții lor, frecventează cursurile acestui centru de zi”, punctează pr. Gheorghe Dunca, directorul Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș.
Centrul își desfășoară activitatea la biserica greco-catolică “Sfânta Cruce”, bd. Independenței 14. Mai mult, celor care frecventează cursurile, organizația le oferă tichete de masă în valoare de 200 lei/ lună/ membru de familie.
• “Sunt mulțumiți de serviciile noastre, dar vor acasă”
Interacționând în aceste luni cu sute de destine afectate de război, pr. Gheorghe Dunca, directorul Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș, mărturisește că, în ciuda ororilor pe care le-au trăit și în ciuda viitorului incert, cei mai mulți ucraineni s-au întors acasă.
Dorința aceasta, de revenire la locurile natale, persistă.
“Sunt mulțumiți de serviciile noastre, le place țara noastră, dar vor acasă. Cei mai mulți au trecut prin drame greu de imaginat, și-au pierdut casele, familiile s-au despărțit, iar soții au rămas pe front. Am întâlnit, în Ucraina, mulți bătrâni care n-au vrut să vină în România, n-au dorit să își părăsească propriile case. Pentru cei care trec granița și au nevoie de ajutor, mă impresionează faptul că ideea de a fi ajutați de un preot, de o organizație a bisericii, le oferă, în aceste momente, siguranță și liniște. Pe de altă parte, avem și câteva exemple, ucraineni tineri, până în 40 de ani, care s-au acomodat aici, în zona noastră, și spun că vor să rămână aici”, conchide pr. Gheorghe Dunca, directorul Asociației Diecezane Caritas Greco-Catolic Maramureș.
• Cardinalul Sandri, impresionat de implicarea maramureșenilor
Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, împreună cu ES Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendia au fost prezenți la începutul lunii iunie la Sighetu Marmației pentru a se întâlni atât cu persoanele refugiate de aici, precum și autoritățile, asociațiile și voluntarii care lucrează în Maramureș în acest scop, de la începutul războiului din țara vecină.
„Le mulțumesc cu mult respect și admirație voluntarilor și asociațiilor și, în special, Bisericii Greco-Catolice de aici, Eparhiei de Maramureș, a cărui episcop este cu noi: vă mulțumim și vă mărturisesc că noi, care suntem aceeași Biserică, suntem profund atinși de mărturia voastră, de felul în care vă ajutați aproapele. Voi, în această situație, reprezentați întreaga Biserică Catolică pusă în slujba acestor frați și surori care suferă”, a spus Cardinalul Leonardo Sandri în cadrul vizitei de la Sighet. Cu acest prilej, Eminența Sa a distribuit refugiaților ucraineni „Darul Papei”, constând în alimente și produse sanitare de primă necesitate.