Seceta a înjumătăţit recoltele de cereale din Maramureş!

0
52

Campania de recoltare a cerealelor însămânţate în toamnă este în toi în judeţ. Deşi previziunile au fost bune la început de an, cu iarna prelungită şi apă destulă în sol, se pare că realitatea înregistrată azi este alta. Seceta din lunile mai şi iunie, când era mai mare nevoie de apă, a dus la scăderea semnificativă a producţiilor de cereale.

Astfel, producţia la hectar a ajuns să se înjumătăţească chiar (în majoritatea cazurilor), faţă de previziunile de la înce­putul sezonului agricol.
„Au început recoltările la cereale. Orzul este circa jumate recoltat. Producţia însă este scăzută spre medie. Asta înseamnă undeva la un maxim de 2.500 de kg boabe/ha. Sunt câteva parcele de pe care s-a obţinut atât, dar pe acestea s-au aplicat complet toate tehnologiile, fişa tehnologică a fost respectată. Dacă ploua atât cât este necesar în faza de maturare a bobului, în lunile mai şi iunie, atunci producţia era dublă. Dar seceta prelungită din această perioadă a înjumătăţit producţia, nu numai la orz, ci şi la alte cereale. Lipsa apei a oprit practic creşterea bobului, în sine, acesta maturându-se mai devreme. În momentul în care planta nu are destulă apă în bob, ea nu se mai maturează cum trebuie, pentru că nu se încheie ciclul biologic de maturare. Aşa că procentele de proteină, gluten sunt reduse, iar masa hectolitrică a bobului scade semnificativ! De asemenea, a început recoltarea la orzoaica de toamnă, fiind spre final, deoarece secerişul a început mai repede cu 2-3 săptămâni. Şi aici suntem aproape la jumate din recolta previzionată la hectar. La grâu abia acum se începe recoltarea. Previziunile arătau că va fi o recoltă foarte bună la cerealele însămânţate în toamnă (orz, orzoaică, grâu, triticale), în sensul că a fost o iarnă umedă, un început de an bun, dar asta până în luna mai. Atunci când trebuia să se încheie ciclul, să se îmbunătăţească bobul, să se matureze cum trebuie, exact atunci au ră­mas fără apă… Asta influenţează scăderea producţiei şi până la jumătate”, a explicat ing. Virgil Ţînţaş, dir. exec. Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Maramureş.
Până în prezent, la orz, din 535 ha însămânţate în toamnă s-au recoltat 235 ha. La orzoaica de toamnă, din cele 10 ha s-au recoltat circa 6 ha. Urmează grâul, rapiţa şi floarea-soarelui.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.