Maramureşul are nevoie de mai multe servicii sociale

0
72

În Maramureş e nevoie de mai multe instituţii specializate în acordarea de servicii sociale. Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş (AJPIS), Ovidiu Morar, a evidenţiat în faţa autorităţilor maramureşene că judeţul nostru are un specific aparte.
Ani întregi aici s-au derulat activităţi de metalurgie şi minerit, iar în urmă au rămas “sechele”, foşti angajaţi care prezintă diferite afecţiuni. În plus e ridicată şi ponderea vârstnicilor raportată la numărul populaţiei. Oficialii AJPIS spun că procedura pentru acreditarea unei unităţi ce vrea să ofere servicii sociale nu e deloc anevoioasă, dar importantă e menţinerea la un nivel ridicat a calităţii activităţii prestate în folosul asistaţilor.
“Nu suntem un judeţ de frunte, nu avem extrem de multe servicii sociale, deşi nevoia de servicii sociale e evidentă. Avem o pondere importantă de persoane vârstnice sau persoane cu dizabilităţi, ţinând cont că suntem un judeţ cu tradiţie vizibilă în minerit. Aceste activităţi au lăsat urme asupra celor care au lucrat în minerit, metalurgie, dizabilităţile sunt frecvente în Maramureş. Avem circa 20.000 de persoane cu handicap pentru care plătim indemnizaţii. Încă e o nevoie considerabilă de servicii sociale”, a spus Ovidiu Morar.
Directorul AJPIS a mai precizat că procedurile pentru a deveni operatori în acest sistem nu sunt foarte complicate. Acreditarea unui furnizor presupune să trimiţi un dosar din care să reiasă că ai înfiinţat această entitate juridică. “Acreditarea vine direct fără alte investigaţii suplimentare. Urmează a doua etapă în care se depune o cerere de licenţiere pentru un anumit tip de serviciu. La această etapă intervine inspecţia socială, de evaluare. Doi inspectori desemnaţi vin şi fac evaluarea serviciilor, acordă un punctaj, dacă atinge pragul minimal, furnizorul e acreditat. Se primeşte o licenţă provizorie de un an şi jumătate. Ulterior primeşte licenţa pentru 4 ani, dacă la evaluare e totul bine”, a adăugat Ovidiu Morar.
La nivelul județului Ma­ramureș, își desfă­șoară activitatea 91 de furnizori acreditați, din care 37 furnizori publici și 54 furnizori privați. Aceştia oferă 137 de servicii sociale licenţiate. Anul trecut au fost acreditați 5 furnizori de servicii sociale din care 2 furnizori publici (2 UAT-uri ) și 3 furnizori privați (2 operatori economici și 1 ONG).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.