Miercuri, 15 iunie 2022, în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Şomcuta Mare, au început conferinţele preoţeşti de primăvară, prezidate de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Au luat parte Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Permanenţa Eparhială, peste 250 de preoţi din protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar, cei trei protopopi şi cei trei secretari protopopeşti.
Conferinţa a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Litureghie, oficiată de Părintele Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, protopopii Pr. Fabian Coroian al Băii Mari, Pr. Dr. Florin Stan al Lăpuşului, Pr. Nicolae Petruş al Chioarului, cei trei secretari protopopeşti Ioan Zorel Buia de la Baia Mare, Mihai Cornel Gheduţiu de la Lăpuş şi Ciprina Eugen Coza de la Chioar.
După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat slujba de pomenire a celui mai mare poet al neamului, Mihai Eminescu, de la cărui trecere în eternitate s-au împlinit în ziua conferinţei 133 de ani.
Conferinţa cu titlul „Preotul rugător – mijlocitor între cer și pământ” a fost susţinută de Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, şi a fost dedicată „Anului Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anului Comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”.
„Preotul este dator, în primul rând, să se roage lui Dumnezeu pentru păstoriţii încredinţaţi lui, pentru credincioşii încredinţaţi, a spus Părintele Arhim. Macarie Motogna. Aşa cum Mântuitorul Iisus Hristos S-a rugat, la Rugăciunea Domnească, la Rugăciunea Arhierească, pentru ucenici, mai întâi, ca să-i păstreze în unitate, să nu se dezbine, şi apoi S-a rugat pentru întreaga lume, aşa şi preotul este dator să se roage pentru credincioşii încredinţaţi lui spre păstorire. Preotul trebuie să-şi asume întreaga comunitate duhovnicească în rugăciunile sale.Aşa cum Moise, în Vechiul Testament, s-a rugat lui Dumnezeu atunci când poporul a căzut în idolatrie şi a făcut viţel de aur şi i s-a închinat, şi Dumnezeu S-a supărat pe poporul lui Israel, Moise s-a rugat lui Dumnezeu şi a zis aşa: Doamne, dacă vrei să le ierţi păcatul acesta, iartă-i. Dacă nu, sterge-mă şi pe mine din Cartea Vieţii Tale. Aşa trebuie să facă şi preotul, să mijlocească, nu numai în rugăciunea comunitară, adică în rugăciunea liturgică, când este la biserică, ci şi în rugăciunea personală. El trebuie să se roage pentru sine însuşi, ca să aibă linişte, să aibă pace, să aibă dragoste către toţi cei încredinţaţi lui, să se roage pentru familie, şi, mai ales, să se roage pentru turma încredinţată, din mâinile căruia Hristos va cere sufletele lor la Dreapta Judecată.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a transmis preoţilor din cele două protopopiate mai mule concluzii despre teologia contemporană, despre proiectele eparhiale, lansate în urmă cu câţiva ani, care trebuiesc implementate, despre rugăciune şi administrarea bisericilor în care slujesc. Nu există împărtăşanie fără spovedanie, cum se pratică în Occident. Marii păstori şi marii ierarhi au stat în genunchi. Spunea Nicolae Steinhardt că miracolul ortodoxiei nu este că-ţi înlătură suferinţa, ci că te ajută să o porţi. Niciodată Biserica să nu fie roaba Martei, ci a Mariei. Aspectul duhovniciei să primeze, pentru că altfel ne secularizăm, devenim profani, nu mai respiră Hristos prin fiinţa noastră. Preoţii care se bazează pe administraţie şi nu pe rugăciune, după ce se pensionează, nu au rezistenţă, se sfârşeşsc foarte repede. Un alt punct dezbătut a fost legat de capelele de cimitir, care trebuie să existe în fiecare parohie. La fel cum fiecare biserică trebuie să fie pictată integral.
În cadrul conferinţei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat-o preoţilor pe maica Paisia, care se va ocupa de ridicarea noii mănăstiri de la Şomcuta Mare, unde a existat o mănăstire la 1600. Mănăstirea va avea, la început, o biserică din lemn, cu hramul Buna Vestire, căreia i se va pune piatra de temelie în toamnă. Va fi al XLI-lea (41) aşezământ monahal din Eparhie. Are la îndemână apă, curent electric şi gaz metan. Maica stareţă a absolvit Faccultatea de informatică.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adus, apoi, cinstire protopopului Pr. Nicolae Petruş, care de 44 de ani slujeşte la Sfântul Altar, din care de 21 de ani este protoiereu al Chioarului, trecând prin bune şi rele şi realizând o lucrare protopopească deosebită, reuşind, cu tact şi pricepere, să găsească sediul protopopesc într-o altă clădire decât cea parohială. Pentru meritele sale, părintele protopop a fost distins cu Ordinul Omagial „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.
În cuvântul său, Părintele Nicolae Petruş a mulţumit Ierarhilor pentru ajutor şi îndrumare în slujire, Permanenţei Eparhiale, preoţilor din protopopiat şi a cerut binecuvântarea să slujească în satul natal şi a înmânat Preasfinţitului o icoană a Maicii Domnului.
În continuare, Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, a hirotesit în fruncţia de protopop al Chioarului pe secretarul protopopesc, Părintele Ciprian Eugen Coza, paroh în Buciumi, l-a instalat cu începerea din 1 iulie 2022 şi i-a înmânat însemnele slujirii.
Totodată, a instalat ca secretar protopopesc pe Părintele Ioan Ilie Bucşa, parohul din Şomcuta Mare.
În încheierea conferinţei, au fost oferite mai multe distincţii protopopiatelor, preoţilor şi voluntarilor care s-au evidenţiat în activitatea social-filantropică de ajutorare a ucrainenilor refugiaţi din calea războiului.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”