Peste 80 de adolescente din Maramureș sunt mame

0
121

Fenomenul “mamelor minore” a fost analizat în şedinţa Colegiului Prefectural. Asta în contextul în care Comisia judeţeană pentru incluziune socială are obligaţia de a informa Colegiul Prefectural, despre situaţia existentă, de două ori, pe an.
Subprefectul judeţului Maramureș, Enikö-Erzsébet Krizsanovszki, a precizat că în perioada decembrie 2021-aprilie 2022, au beneficiat lunar de indemnizație pentru creșterea copilului 84 de mame minore, aceleași persoane beneficiind atât de alocația de stat cuvenită lor, cât și de alocația de stat pentru copilul nou-născut.
Ca urmare a sesizărilor înregistrate la nivelul Serviciului Intervenție în Regim de Urgență în Domeniul Asistenței Sociale din cadrul DGASPC Maramureș, s-au identificat 4 adolescente, mame minore aflate în situație de risc. Pentru una din adolescente s-a dispus plasament în regim de urgență la Centrul de Primire în Regim de Urgență Baia Mare, fiind ulterior reintegrată în familie. Celelalte 3 adolescente au rămas în familie. Doar pentru un copil a fost instituită măsura de protecție specială: plasament la asistent maternal profesionist în județul Timiş, mama având domiciliul în acest județ.
De asemenea, în perioada decembrie 2021- mai 2022, în Centrul Maternal Baia Mare a fost identificată o mamă minoră, cu copilul, care a beneficiat de serviciile oferite, până în 22 aprilie 2022, când s-a dispus încetarea rezidenței în centru.
La nivelul municipiului SighetuMarmației, au fost identificate 2 mame minore (16 ani, respectiv 17 ani), dar care nu se află în situație de risc social, iar la nivelul Directiei de Asistență Socială Baia Mare, sunt 27 de mame minore aflate în situații de risc social.

Soluţii găsite pentru sprijinul mamelor minore

Subprefectul, Enikö-Erzsébet Krizsanovszki, a adăugat că, la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), s-a încheiat un acord de colaborare cu o societate comercială, având ca prioritate socială problematica mamelor minore, reducerea riscului de abandon a copiilor și dezvoltarea abilităților parentale a mamelor.
În acest context, în perioada iunie-decembrie 2022 va fi furnizat un program de dezvoltare a abilităților parentale. Mama și copilul vor primi pachete de igienă și trusouri pentru copii, în funcție de nevoile identificate. Pe de altă parte, s-au evidenţiat şi unele dificultăţi la nivelul DAS: mamele minore nu au delegate drepturi părintești înspre o persoană adultă, ceea ce duce la imposibilitatea întocmirii actelor de stare civilă; identificarea reprezentantului legal al mamei minore este dificilă deoarece în multe cazuri nu are clarificată situația juridică privind identitatea: fie nu are act de identitate fie locuiește pe raza altui UAT sau în alt județ.
Concluziile rapoartelor organizaţiilor care se ocupă de acest fenomen arată clar nevoia de măsuri complexe pe mai multe planuri și cu implicarea mai multor instituții ale statului, care trebuie să se coordoneze eficient, a conchis subprefectul judeţului Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.