Prețul grâului a crescut cu peste 130%, iar al porumbului cu 106%

0
25

În Europa, grâul a ajuns, în această săptămână, la 431,75 euro/tonă pe bursa franceză, un nou maxim record pentru scadența în septembrie și la doar câteva procente de vârful istoric pentru grâu.
Pe ultimii 5 ani, în medie, prețul, la această dată, era de 185,5 euro/tonă.
Astfel, nivelurile actuale sunt cu 132,7% mai ridicate față de ceea ce, privind în urmă, ar fi „normal”.
În SUA, prețurile au trecut de 12.79 dolari/ busel (aproximativ 470 dolari/tonă) pe bursa din Chicago, pentru grânele cu livrare în iulie.
În medie, în ultimii 5 ani, în aceeași perioadă a anului, prețul era de 5,18 dolari/busel, deci cotațiile sunt mai mult decât duble față de nivelul mediu anterior, și la sub 5% distanță de vârful istoric.
Porumbul, cu scadență în august, este tranzacționat la Paris la 379,5 euro/tonă, față de o medie de 184,25 euro/tonă, iar pentru livrare în noiembrie, 379,75 față de 177,25 euro/tonă în această dată, media ultimilor 5 ani.
India a hotărât interzicerea exporturilor drept răspuns la canicula ce pune în pericol recolta, iar prețurile au crescut puternic.
Țări precum Egipt, Indonezia și Algeria, alături de alți importatori din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu sunt acum în situația de a căuta alte surse de aprovizionare, pentru care concurența este și mai ridicată.
La nivel global, stocurile relativ scăzute indică menținerea unor riscuri pentru piață. Seceta s-a făcut simțită nu doar în India, ci și în Europa.
Franța, foarte importantă ca producător și exportator de grâu, înregistra unul dintre cele mai scăzute niveluri de precipitații în prima jumătate a lunii mai.
În România, semnele preliminare pentru recoltă sunt relativ bune și se speră la un volum apropiat de cel al anului anterior, ceea ce la prețurile actuale ar fi foarte mulțumitor pentru agricultori.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.