Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a marcat ieri, 7 aprilie, în mod festiv, aniversarea celor 50 de ani de la intrarea în funcțiune a instituției, cu toate cele 15 secții existente la acea dată. Evenimentul a coincis cu Ziua Mondială a Sănătății.
În prezența autorităților locale, județene și reprezentantului Ministerului Sănătății, dr. Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat, în holul mare al Spitalului Județean au avut loc primele momente aniversare.
”În urmă cu exact 50 de ani, în 7 aprilie 1972, după şase ani de muncă intensă, cât a durat construcţia şi munca efectivă, acest spital intra oficial în funcţiune cu toate cele 15 secţii care au fost iniţial la construcţia acestui spital. Pentru judeţul Maramureş, acest spital reprezenta implinirea unui vis şi a unei nevoi stringente pe care oamenii o aşteptau încă de la începerea construcţiei spitalului, în anii 60. Pentru un om, 50 de ani reprezintă un prag, vârsta maturităţii, împlinirii şi deplinătății. Pentru o instituţie, o jumătate de secol reprezintă o pagină de istorie sau de bilanț. Însă, pentru o instituție care luptă zi de zi pentru sănătatea oamenilor, reprezintă mai mult decât atât. E o pagină de viață formată ca un puzzle în mii de vieți puse în slujba vieții”, a subliniat jr. George-Alexandru Oros, managerul spitalului.
În semn de mulțumire pentru întreaga activitate, Preasfințitul Iustin, episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, i-a oferit managerului jr. George-Alexandru Oros Ordinul ”Crucea Justinian Arhiepiscopul”, iar întregul personal și instituția au primit în dar Medalia Omagială ”Justinian Arhiepiscopul”.
”Nu întâmplător se spune că doar viața pe care o trăim pentru alții merită cu adevărat trăită. Acest moment aniversar nu era posibil dacă această instituție, care și-a fixat încă de la înființare cele mai înalte standarde medicale, fiind dotată, după București, cu cea mai modernă aparatură din țară, nu avea, în acești ani, o echipă profesionistă și dedicată. Nu era posibil dacă această clădire, în care intrau, înainte de pandemie, 7.000 de oameni, angajați, pacienți aparținători, nu oferea cele mai importante lucruri: sănătate și speranță”, a menționat jr. George-Alexandru Oros, managerul spitalului.
Seria evenimentelor aniversare a continuat cu dezvelirea unei plăci aniversare, vernisajul unei expoziții documentare și ședința festivă a comitetelor directoare ale spitalului din cei 50 de ani de activitate.
Tot ieri, a avut loc și Gala aniversară ”50 de ani de viață în slujba vieții”. În cadrul acestei manifestări, au fost înmânate plachete, diplome și albume aniversare personalităților și instituțiilor care și-au adus contribuția, în cei 50 de ani, la activitatea spitalului.