
Marți, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care reglementează activitatea prestatorului casnic, astfel încât persoanele fizice care desfășoară activități casnice ocazionale pot fi remunerate și prin tichete.
Camera Deputaților este forul decizional, iar proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Potrivit proiectului de lege, activitatea casnică este definită ca fiind activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți cum ar fi: servicii de curățenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
Prin excepție pot fi plătite prin tichete și persoanele care exercită profesia de bonă.
Ce prevede inițiativa legislativă:
Activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord.
Beneficiarul casnic și prestatorul convin asupra activităților și a numărului de ore sau a volumului de muncă, iar plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice.
Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.
Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.