Finanțări 2022 • 7 linii de fonduri nerambursabile, credite garantate și investiții

0
76

Antreprenorii români începători și experimentați au sau urmează să aibă la dispoziție în anul 2022 cel puțin 7 linii de finanțare a micilor afaceri: fonduri europene, fonduri nerambursabile de la stat, credite bancare cu garanții de stat și fonduri de capital de risc.

1. Innotech Student – max. 40.000 – 100.000 euro pentru startup-uri fondate de studenți
Prin programul Innotech Student, studenții masteranzi și doctoranzi se pot înscrie în proiecte europene derulate de universități și alți administratori de granturi pentru a putea obține fonduri europene cu valori maxime de 40.000 de euro, până la 100.000 euro.

2. Acțiunea 4.1.1-POC (noua Măsură 3) – granturi de câte 50.000 euro – 1 milion euro pentru microîntreprinderi și IMM-uri, pentru investiții.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat versiunea consolidată a Ghidului Solicitantului, care se mai poate, însă, modifica, în funcție de ce va decide Comisia Europeană. MIPE susținea că ar fi vrut să pornească apelul de proiecte pe 21 martie 2022, dar s-ar mai putea amâna lansarea sesiunii de înscrieri.
Proiectele vor fi depuse în aplicația de granturi IMM (IMM Recover), într-o sesiune de numai 5 zile, iar apoi proiectele pre-selectate urmează să fie mutate de aplicanți în sistemul oficial de fonduri europene MySMIS 2014, în termen de încă 5 zile.
Bugetul total al apelului de proiecte va fi de aproape 360 milioane euro.

3. Start-Up Nation 2022 – se introduce aport propriu
Antreprenorii ar urma să poată accesa fonduri nerambursabile de la stat cu valori maxime de câte 100.000 lei sau 200.000 lei prin programul Start-Up Nation 2022 – după cum arată acum propunerea oficială de procedură lansată în consultare publică de Ministerul Antreprenorialului și Turismului.
Această a treia ediție a programului Start-Up Nation are alocat un buget de 500 milioane lei, sub formă de credite de angajament, care permit lansarea înscrierilor și contractarea. Pentru plăți va fi nevoie de transformarea creditelor de angajament în credite bugetare, care se poate face prin rectificare bugetară, după data de 1 iulie 2022 sau prin legea bugetului de stat pe anul 2023, dacă programul se va întinde atât.

4. IMM Invest 2022 – credite garantate de stat
Firmele mici și mijlocii din România și fermierii vor putea obține și în anul 2022 credite bancare garantate de stat, prin programele IMM Invest și Agro IMM Invest.
Programul IMM Invest 2022 va permite antreprenorilor acces la finanțarea planurilor de afaceri pe baza unui plafon de garantare în valoare totală de 7,5 miliarde lei din care 5 miliarde lei sunt alocați pentru IMM INVEST și 2,5 miliarde lei pentru AGRO IMM INVEST.
Dobânzile vor fi subvenționate integral pe o perioadă de 8 luni de la data primei utilizări a creditului, dar nu mai târziu de 30 iunie 2023.

5. Alte scheme de garantare IMM
Asemănătoare cu IMM Invest, urmează să fie lansate alte 4 programe de creditare cu garanții de stat și dobânzi subvenționate, pentru IMM-uri și
• Programul IMM PROD – finanțări pentru firme de producție.
• RURAL INVEST – fermierii își vor putea cumpăra și terenuri agricole.
• GARANT CONSTRUCT- finanțări pentru firme de construcții.
• INNOVATION – bani pentru firme care inovează și exportă.

6. Fonduri PNRR pentru digitalizarea IMM-urilor
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede un buget de 500 milioane euro pentru digitalizare, în sectorul IMM.
Din acești bani, 350 milioane euro ar trebui să ajungă la firme non-IT, care vor să își cumpere calculatoare și softuri în special.
Astfel, IMM-uri din toate domeniile vor putea obține granturi de câte 30.000-100.000 euro pentru digitalizarea activității, inclusiv prin instrumente e-commerce.
Inițial, deschiderea apelului de proiecte era prevăzută pentru „prima parte a anului 2022”, dar nu se cunoaște exact când se vor face înscrierile, de fapt, mai ales având în vedere obiceiul autorităților române de a tergiversa lucrurile.

7. Fonduri de investiții cu 400 milioane euro de la UE
Tor prin PNRR ar trebui să se aloce un buget total de 400 milioane euro, din care să fie alimentate până la 20 de fonduri de investiții. Aceste fonduri vor acumula și bani privați și vor acorda runde de investiții unui număr de circa 100 de startupuri românești și alte firme.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.