De fapt, a cui e Crimeea?

2
1478

Istoria e a învingătorilor
Se vorbeşte mult (degeaba) şi se scrie despre Crimeea. Fel de fel de păreri, dar mai ales de manipulări circulă în spaţiul virtual despre dreptul Ucrainei sau al Rusiei de a deţine Crimeea. Care e de fapt adevărul istoric? A cui a fost Crimeea?

• Localizare şi istorie veche

Crimeea este o peninsulă la Marea Neagră, cu o populaţie de aproximativ 2,4 milioane de locuitori, în special ruşi, ucraineni şi tătari. Fiind un loc strategic, a fost pe rând dominată de greci, de persani, de Imperiul Bizantin şi de romani. Apoi de Imperiul Otoman. Dincolo de ţărmuri însă, peninsula a fost locuită de cimerieni, de sciţi, de huni, de mongoli, de tătari cazaci! Între secolele 15-18, acolo era Hanatul Crimeei, aparţinând Imperiului Otoman. În anul 1873, după războiul ruso-turc, cunoscut la noi ca Războiul de Independenţă (cel cu luptele de la Plevna, Smârdan etc), peninsula revine Rusiei ţariste. Iar după Revoluţia din Octombrie, din 1917, devine republică a Uniunii Sovietice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Crimeea decade din statutul de republică în oblast (un fel de regiune-judeţ), pe fondul depopulării şi al deportării cazacilor spre Siberia, dintr-un motiv pe care urmează să vi-l dezvăluim. În 1954, Uniunea Sovietică transferă Crimeea Ucrainei, ca parte a Uniunii Sovietice. De ce? Născut pe limita dintre Rusia şi Ucraina, fost guvernator al Ucrainei, Nikita Hrusciov era legat de acea ţară. După dezbinarea Uniunii Sovietice, Ucraina devine stat independent în 1991, iar peninsula devine Republica Autonomă Crimea pentru scurt timp, dar tot a Ucrainei, iar Sevastovopolul îşi obţine un statut special, datorită bazei navale ce găzduia atât flota rusă, cât şi cea ucraineană de la Marea Neagră. A fost un tratat cu miză economică, Rusia folosea portul în schimbul… unor discounturi la gazele naturale, scrie pagina dedicată de pe Wikipedia! După revoluţia din 2014 din Ucraina, cea cu Maidanul, se strică relaţiile, în lipsa unui preşedinte prorus. Punctul culminant îl trăim acum, se desfăşoară chiar sub ochii noştri.

• De fapt, tătarii…

A cui a fost totuşi Crimeea? A nu se confunda cazacii în general, ce se regăseau pe Don, Nipru, Zaporodje cu populaţia toată din Crimeea, prezenţa cazacilor a fost mult mai vastă… Disputată în secolul 9-10 între greci şi Kievan Rus, o federaţie de popoare slavice, baltice şi finice, Crimeea va fi ulterior ocupată de invazia mongolă a Hoardei de Aur, în 1222. Cu care, pentru porturi, s-au luptat inclusiv republicile Genova şi Veneţia, pentru dominaţia în Marea Neagră. Hanatul Crimeei, vasal Imperiului Otoman, a durat între 1449 şi 1783. Un straniu amestec de greci, italieni, goţi, cumani a format naţia tătărască din Crimeea. Nobilii tătari Nogay erau îmbogăţiţi din traficul cu sclavi, cunoscute fiind incursiunile lor în toată Europa de Est şi nu numai, inclusiv la noi. În 1774, Hanatul s-a declarat independent de otomani şi a fost urgent ocupat de Imperiul Ţarist, iar Ecaterina cea Mare îl declară oblast. Între 1853-1854, a avut loc Războiul Crimeei, între Rusia şi o stranie alianţă între… Franţa, Anglia, Sardinia şi Imperiul Otoman!
Necazurile tătarilor-cazaci se trag însă de la poziţionarea pe faţă împotriva Armatei Roşii şi a comunismului, de partea ţarului şi a Armatei Albe, ce s-a retras acolo şi a ocupat peninsula până în 1920. Mulţi cazaci au fugit apoi spre Istanbul şi s-au împrăştiat prin Europa. Unii au continuat opoziţia. În cel de-al Doilea Război Mondial, Crimeea a fost ocupată de trupele germane şi de… cele române, în vara lui 1941! Dar foarte mulţi cazaci-tătari s-au înrolat în trupele germane, sperând să îşi recâştige astfel independenţa de URSS. După război, au urmat deportările, 230.000 de cazaci au ajuns în Uzbekistan, Siberia şi-n alte colţuri ale URSS, iar minoritari greci, bulgari şi armeni au fost expatriaţi. Devenind o destinaţie turistică la Marea Neagră, pentru URSS dar şi pentru ţările din blocul estic, populaţia de origine rusă şi ucraineană s-a dublat şi triplat aici.

• Miza?

Crimeea are o valoare strategică dovedită în istorie, cu poziţia la Marea Neagră(12 porturi!!) ce-i oferă acces rapid spre Mediterană, Balcani sau Peninsula Arabă. Râul Nipru este o altă rută strategică de transport. Economia Crimeei nu e una imensă, turismul a decăzut după problemele recente, dar s-au găsit rezerve de gaz pe pământ dar şi în apă, operate de companii occidentale înainte de anexare. Bo­nus: conform National Geographic, Crimeea a fost una din primele 20 de destinaţii turistice din lume în 2013…

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.