Expertul WWL (World Wildlife Fund) în specii sălbatice a ridicat, ziele trecute, o cameră de monitorizare a animalelor sălbatice din zona Munților Țibleș. Organizația monitorizează fauna sălbatică, în timpul iernii, inclusiv din județul nostru, în cadrul unui proiect comun al mai multor țări europene.
Se pare că zona abundă de sălbăticiuni surprinse pe imagini, în topul cărora se situează marele urs brun: „Suntem în Maramureș, pe raza Ocolului Silvic Groșii Țibleșului. Mergem să ridicăm o cameră de monitorizare pe care am amplasat-o în luna decembrie, pentru monitorizarea speciilor sălbatice. Această monitorizare se face pentru a stabili zonele centrale de distribuție a mamiferelor mari, iar apoi a vedea pe unde animalele se pot deplasa dintr-o zonă centrală în alta, respectiv, să identificăm coridoarele ecologice. Activitatea de stabilire a rețelei de coridoare ecologice se face în proiectul Granițe deschise pentru speciile sălbatice din Carpați. Acesta se derulează în 4 țări: România, Ucraina, Slovacia și Ungaria. Camera de monitorizare am amplasat-o între Vârful Țibleș și situl Unesco de la Groșii Țibleșului. Camera de monitorizare a fost amplasată lângă un molid unde urșii își marchează teritoriul, se deparazitează, sau pur și simplu se scarpină. Se văd firele de păr din blana ursului, lipite de molid. Toate datele culese se introduc într-o bază de date pentru a putea face o hartă cu distribuția speciilor de mamifere mari pe care le monitorizăm. Avem câteva filme înregistrate. Printre acestea unul este cu ursul care își marchează teritoriul”, a explicat expertul WWL, Călin, în timpul expediției de recuperare a camerei de monitorizare.
Proiectul „Granițe deschise pentru viața sălbatică în Carpați” a început la data de 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – România – Ucraina ENI 2014-2020 , pentru o perioadă de 30 de luni. WWF este o organizație cu sediul central în București, dar este prezentă și în Brașov, Reșița, Baia Mare, Cluj-Napoca și Tulcea.