UAT-urile din Maramureş trebuie să ajute la monitorizarea fitosanitară a filierei cartofului din campania agricolă 2021– 2022 pentru producția autohtonă, circulația intracomunitară şi importul în vederea depistării organismelor de carantină, ORNC şi organismelor pentru care sunt prevăzute măsuri de urgență specifice culturii cartofului.
„Rugăm administraţiile locale să informeze agenții economici şi producătorii agicoli care cultivă şi comercializează cartof pe raza comunei/ oraşului, referitor la conținutul acestei acţiuni”, a precizat Iuga Maria, inspector Oficiul Fitosanitar Maramureş. Având în vedere rezultatele campaniilor anterioare (2018-2019), în care au fost depistate focare pozitive de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, la producătorii de cartof pentru sămânță și consum în județul Maramureș, dar şi pentru reducerea numărului de focare în campania 2021-2022, conform programului de monitorizare al cartofului, Oficiul Fitosanitar va întreprinde mai multe măsuri de control pentru înregistrarea fitosanitară a producătorilor de cartof producție autohtonă, a depozitelor colective, centrelor de expediere, importatorilor de cartof și unităților de procesare cartof. Dacă în urma inspecţiilor şi analizelor de laborator nu se descoperă prezenţa unor organisme dăunătoare de carantină, pentru cartofii de consum, Oficiul fitosanitar eliberează numărul de înregistrare, iar pentru cartoful de sămânţă autorizează eliberarea unui Paşaport Fitosanitar.
La eliberarea atestatului de producător, primăriile vor aduce la cunostință producătorilor și comercianților de cartof despre această acţiune.