Anul 2020 a adus pentru România o rată a șomajului de 5%, criza provocată de pandemia de coronavirus făcând ca numărul șomerilor să crească cu 1,1% în raport cu anul precedent.
Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, deși rata șomajului a scăzut la finalul anului 2021, situația rămâne la fel de îngrijorătoare în ciuda faptului că se vorbește despre o reducere probabilă a acestui indice și în anul 2022.
La nivel global, specialiștii vorbesc despre o redresare foarte lentă a pieței muncii, cei mai mulți dintre ei susținând că nu vor fi observate îmbunătățiri majore până în anul 2023.
Situația este îngrijorătoare și la nivel național, în contextul în care cifrele publicate de Institutul Național de Statistică ne arată că rata șomajului a ajuns la aproximativ 20% în rândul tinerilor.
S-au propus diverse măsuri care ar putea fi adoptate pentru a reduce șomajul în 2022. Spre exemplu, finanțarea cu 50% a salariului de la bugetul de stat, scutirea de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, acordarea de credite cu garanția statului pentru obținerea unei locuințe sau acordarea de facilități fiscal-bugetare angajatorilor care creează locuri de muncă pentru tineri. Dar, deocamdată, sunt doar propuneri și nimic concret.
Deși autoritățile se declară optimiste, contextul va rămâne unul destul de complicat. Anul 2022 începe pe fondul unui pericol real al unui nou val de infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care multe companii evită să facă angajări în această perioadă plină de incertitudini.