Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a desfășurat o nouă campanie de cercetări la situl arheologic de la Oarța de Sus, punctul “Măgura”. Colectivul de cercetare a fost coordonat de dr. Marius Ardeleanu, iar fondurile au fost asigurate de muzeul băimărean.
La cercetări au luat parte studenți și masteranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Universitatea București (Facultățile de Istorie). Cercetările din acest an au vizat panta sud-vestică a Dealului Măgura unde a fost identificat și cercetat un al doilea val al fortificației de pe dealul Măgura. Materialul arheologic descoperit este alcătuit în exclusivitate din fragmente ceramice.
În colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prin sprijinul și consultanța oferite de dr. Horațiu Cociș, s-au făcut fotografii aeriene oblice şi verticale la situl arheologic, fotografii necesare viitoarelor cercetări arheologice, inclusiv din perspectiva elaborării unor estimări cantitative.
Sondajul trasat în acest an a oferit informații științifice, importante prin confirmarea unui al doilea sistem de fortificație pe dealul Măgura, necunoscut și nedocumentat arheologic până acum.
Cercetările vor continua și în anii următori.