Acum mulţi ani, ca urmare a pierderii proiectului de cantonare a UAC acolo, pe păşunea Săcălăşeniului, autoritatea locală a făcut fel de fel de planuri şi de încercări pentru a folosi şi a da valoare acelui teren. Da, între timp a dispărut şi ciurda satului, e istorie…
Primarul Emilian Pop a visat acolo un parc industrial. Apoi o instalaţie de ardere a gunoaielor şi de transformare a lor în energie. Apoi aeroport, apoi alte şi alte cele. Dar vestea bună e că nu a renunţat niciodată la a visa! Iar rezultatele încep să se vadă. “La momentul acesta pot da ca certitudine o hală de procesare a produselor agricole locale, ce e în lucru. E o firmă ce are o plantaţie de nuci şi face această hală, va prelua pentru prelucrare şi comercializare şi produse agricole din gospodăriile oamenilor. E lângă păşune. Apoi, avem o plantaţie de alun, finalizată, unde încep construcţiile aferente. Şi o plantaţie de afin care intră pe rod anul viitor şi se mai plantează încă o dată pe atâta suprafaţă. Mai adaug o fabrică de tâmplărie în termopan ce lucrează numai export, ei renunţă la chiria din Baia Mare şi construiesc aici. După calculele mele vor fi aproximativ 100 de locuri de muncă la sezonieri şi cam 50 de locuri de muncă permanente, pentru anul viitor! Da, nu va fi parc industrial, ci agroindustrial!” spune edilul Săcălăşeniului.
Nu e totul. În procedură finală pentru concesionare se mai află încă 40 de hectare de terenuri, în cazul cărora se vor semna contracte în ianuarie-februarie a anului viitor, tot cu gând de culturi de arbori şi arbuşti. Dar peste toate, nu a murit nici proiectul făbricuţei de ars gunoaie. Sigur, e foarte primitiv spus… “Este o instalaţie de piroliză, am reînnoit avizele pentru a treia oară. Prima dată părea un vis…nu e. Căutăm finanţare, pe PNRR sau pe fonduri europene. Este o instalaţie de transformare a materiei organice în combustibil solid, lichid şi gazos”, spune el. Ori dacă asta nu e acum o prioritate, în oraşe şi comune ce sunt sugrumate de problema gunoaielor, la propriu şi la figurat, care e ??