Vrem salarizare, nu discriminare! Polițiștii maramureșeni au protestat la Prefectură

0
91

După ce au anunțat că vor da avertismente în loc de amenzi celor care încalcă legea, polițiștii au trecut la o nouă etapă de proteste. Oamenii legii au decis ca de ieri, 13 decembrie, să iasă în stradă. Într-o primă fază, sunt pichetate Prefecturile, apoi protestele se mută la Ministerul de Interne și la sediile partidelor politice care se află la guvernare. Polițiștii maramureșeni și-au exprimat și ei nemulțumirea față de neaplicarea legii salarizării unitare, protestând în fața Palatului Administrativ din Baia Mare.

În jur de 100 de sindicaliști de la ordine și siguranță națională au venit să îi “colinde” pe cei din conducerea județului în zgomot de vuvuzele și scandând lozinca “Vrem salarizare, nu discriminare!”. Polițiștii maramureșeni cer răspicat aplicarea în mod echitabil a legii salarizării. Ei spun că s-au săturat să fie discriminați. O medie a majorării salariale ar fi de 800 lei, susțin liderii de sindicat.

“Motivul pentru care noi protestăm este acela că legislația salarizării unitare a personalului din fonduri publice nu a fost aplicată pentru polițiști nici măcar conform calendarului aprobat și adoptat de Guvernul României în 2017. Ca atare, polițiștii și tot segmentul siguranță națională, ordine publică au rămas pe dinafară. De 11 ani sunt discriminați, nici legislația din 2010 nu s-a aplicat pentru noi, nici cea din 2017 nu vor să o aplice. Veniturile polițiștilor au rămas blocate la nivelul anului 2020. Un polițist valorează cât două asistente medicale sau trei ambulanțieri pentru statul român.

Ionuț Andrei Pop, vicepreședinte la nivel național al Sindicatului Europol.
Ionuț Andrei Pop, vicepreședinte la nivel național al Sindicatului Europol

Considerăm că aplicarea legislației salarizării într-un mod echitabil pentru toți salariații din unitățile publice este necesară. Suntem o instituție fundamentală pentru statul român. În acest sens dorim să fim tratați ca atare de Guvernul României”, a spus președintele Sindicatului Europol Maramureș, Ionuț Andrei Pop, vicepreședinte la nivel național al Sindicatului Europol.
Sindicaliștii au mai arătat că drepturile lor bănești sunt plafonate în condițiile în care cresc prețurile, așa că nivelul de trai scade constant. “Frica noastră cea mare este că nu se va pune în aplicare legea salarizării unitare. Rămânem și fără norma pentru uniforme. Ne afectează. Pentru că și noi suntem plătitori de taxe și impozite, când mergem la cumpărături, plătim același cost de cumpărături ca și ceilalți cetățeni. Românii cred că suntem părtinitori cuiva. Suntem apolitici. Aplicăm legea, ne facem datoria față de cetățeni. Din păcate, politizarea poliției a continuat în cei 30 de ani. Credem că totul ține de politic”, afirmă Vasile Grad, vicepreședinte Sindicatul Europol Maramureș.
La rândul său, Alexandru Cozmuța de la Sindicatul Național al Polițiștilor din Penitenciar a arătat că “prețurile cresc încontinuu, salariile noastre sunt plafonate la anii anteriori. Drepturile noastre sunt plafonate în fiecare an la anii anteriori: mă refer la norma de echipare, de hrană și alte drepturi. Ne descurcăm cum ne descurcăm, hainele le cumpărăm din banii noștri, alte obiecte de care avem nevoie le cumpărăm tot din banii noștri”.
Polițiștii maramureșeni spun că, în zilele de 16 și 17 decembrie, își vor muta protestele la București, acolo unde se vor alătura colegilor din țară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.