Obiecte inedite cu iz tradițional la Târgul Darurilor de Crăciun

0
120

A început Târgul Darurilor de Crăciun, organizat de Asociația NOD la Galeria Várvédő din Baia Mare. Printre noutățile acestui an se numără răstăuțele maramureșene și plastefina. De la târg nu lipsesc bijuteriile, decorațiunile de brad și eșarfele pictate. Târgul va fi deschis până mâine, 12 decembrie, inclusiv.

Răstăuțe maramureșene cu arome diferite

Anca şi Catri Vălean sunt un cuplu tânăr care din dorința de a-și hrăni sănătos familia au reînviat și actualizat o tradiție veche și respectată atât în Maramureș, cât și în restul țării. Ei au ajuns să producă „răstăuțe maramureșene” cu diferite arome. „Îmi aduc și acum aminte că era o zi toridă de vară și, la fel ca orice mamă grijulie, mă gândeam ce să îi mai fac celei mici să mănânce? Cum în familia noastră se fac paste făinoase de multă vreme, m-am gândit să îmbunătățesc rețeta bunicii prin adăugarea spanacului și a sfeclei în aluat. Și așa a prins viață proiectul nostru de suflet, Răstăuțe Maramureșene. Continuăm să folosim cât de multe legume și fructe din gospodăria de la țară, dar ce ne lipsește luăm de la producătorii locali din zonă. Din dorința de a mânca mai sănătos, gustos, dar și colorat, selectăm cu grijă fiecare ingredient folosit. Când alegi să cumperi răstăuțe, nu cumperi doar un pachet de paste, cumperi arome, calitate, savoare, multă muncă”, relatează Anca Vălean.

Stand pentru copii: plastefină cu creioane cerate ergonomice

Un alt stand inedit este cel unde puteți descoperi plastefina cu creioane cerate ergonomice și cu cărți pline de povești fermecate. „Acum 8 ani, la scurt timp după nașterea Marei, prima mea fetiță, mi-am dat seama cât de asaltați sunt copiii de jucării nepotrivite. Am încercat să îi dau jucării care să o ajute să se dezvolte și să îi stimuleze creativitatea. De departe, preferata a fost plastilina, însă pe lângă că era un coșmar prin casă (lipicioasă, greu de curățat), îmi era foarte teamă când o băga în gură, pentru că nu avea lista de ingrediente, și prin urmare, nu aveam habar din ce era făcută. Așa am început noi să facem o plastilină faină de tot doar din făină, apă, ulei și colorant. După multe încercări am ajuns la o rețetă câștigătoare și avem o plastilină colorată, naturală, nu se lipește, se curăță foarte ușor de pe orice suprafață și cu care micuții se pot juca în siguranță”, a punctat creatoarea plastefinei.

Eșarfe de mătase, pictate manual și colecții unice de bijuterii

Sanda Ciorna a revenit la târg cu eșarfele sale din mătase, pictate manual. „Fiecare eșarfă o pictez manual, în culori speciale pentru mătase, și de mulți ani se bucură de ele, femei din multe locuri din România și din alte țări precum Austria, Spania, Germania, Belgia, Canada, America, Grecia. Eșarfele din mătase pictate de mine oferă fiecărei femei care le poartă un plus de personalitate, feminitate, rafinament, eleganță, încredere”, a spus Sanda Ciorna.
O gamă variată de bujuterii poate fi regăsită și în acest an la Târgul Darurilor de Crăciun. Ioana Matei creează bijuterii din 2006. Demersul său artistic se concretizează în lucrări unicat, ce îmbină modele sculpturale cu limbaj grafic și care se prezintă publicului sub formă de bijuterie-concept. “Bijuteriile pe care le creez sunt viziuni personale, jocuri dintre mine și idee; ceea ce trasează un caracter experimental acestora, realizabil prin folosirea unor materialități foarte diferite, asocieri inedite și tehnici neconvenționale.”
Rebeca și Gabi au venit cu colecția de bijuterii “Agregare”. Prin intermediul ei încearcă să scoată la lumină contrastul dintre lemn, un material brut, neregulat și incontrolabil, care nu se oprește niciodată din transformare, în relație cu alama, cuprul sau lâna, care sunt flexibile, uniforme și care permit transformarea și modelarea lor ca un proces firesc și natural.

Decorațiuni de brad

La actuala ediție, Ana a adus o colecție de obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, realizate din ceramică, prin turnare sau trase la roată. „În acești ultimi doi ani, atipici, am încercat să abordez diferite tehnici de lucru în ceramica hand built și wheel throwing cu scopul de a-mi îmbunătăți tehnica de lucru și de a descoperi cât mai multe din secretele ceramicii”.
La rândul său, Maria de la Zorele Colorate a venit cu colecția „Podoabe de suflet” care reflectă dorința de-a încuraja femeile să poarte și să propage meșteșugul tradițional zi de zi. Decorațiunile pentru brad, lucrate din fire de bumbac, sunt inspirate din terminațiile ștergarelor lucrate în copilărie de Maria împreună cu mama ei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.