Odiseea testelor de salivă
Potrivit celor mai recente și optimiste calcule, astăzi, 25 noiembrie, trebuia să înceapă, în unitățile de învățământ, testarea preșcolarilor și a elevilor. În schimb, deși s-a clarificat cine și în ce manieră se pot administra aceste teste de salivă, informații legate de data livrării produselor în teritoriu este încă o necunoscută.
• contracte semnate, întârzieri deja raportate
După ce s-a vehiculat că testele de salivă nu pot fi livrate întrucât Ministerul de Interne nu are bani să le achite, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis că primele firme au raportat întârzieri în ceea ce privește livrarea acestor produse. DSU a mai precizat că au fost semnate deja patru contracte subsecvente pentru furnizarea de astfel de produse, sosirea acestor dispozitive făcându-se etapizat, în perioada imediat următoare. De asemenea, contractarea testelor de salivă se va realiza treptat, în funcție de utilizarea și consumul acestora în unitățile de învățământ. Din punct de vedere logistic, testele de salivă, odată ajunse, se vor distribui în cel mai scurt timp inspectoratelor școlare, pentru ca mai apoi acestea, pe baza metodologiei realizate de Ministerul Sănătății, să fie distribuite în unitățile de învățământ din țară.
• testare – lunea și joia
Ministerul Sănătății a publicat instrucțiunea privind aprobarea procedurii de administrare a testelor antigen noninvazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ, instrucțiune agreată, în cele din urmă, și de sindicatele din învățământ. Potrivit acesteia, testarea se va realiza în prima (luni) și în a patra zi lucrătoare (joi) a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs. Testarea se va efectua în sala de clasă/ grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ ori la domiciliu, sub îndrumarea părinților/ reprezentanților legali (școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală. Dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu, sub supravegherea părinților).