În România, cererea de servicii sociale nu este acoperită complet de către furnizorii publici sau privați, deși problematica persoanelor vârstnice constituie o preocupare continuă pentru numeroase instituții și organizații internaționale. De multe ori, responsabilitatea pentru asigurarea nevoilor persoanelor vârstnice le revine membrilor familiei acestora, fără să existe o structură relevantă de sprijin pentru aceștia. Problematica nevoilor sociale diferă în mediul rural față de mediul urban, mediul rural fiind de fapt aproape descoperit în ceea ce privește furnizorii de servicii adresate persoanelor vârstnice.
În judeţul Maramureş, conform ultimului recensământ al populației și locuințelor, se regăsesc 133.566 persoane vârstnice (pornind de la vârsta legală de pensionare) din totalul de 512.560 de persoane, dintre care 62% persoane vârstnice în mediul rural, iar restul în mediul urban. Judeţul nostru găzduieşte aşadar 2,3 % din totalul de 5.796.278 de persoane de vârsta a treia din România şi 26,6 % din totalul populaţiei din judeţ.
În Baia Mare, o asociație înființată recent a obținut fondurile necesare atât pentru dezvoltarea unei unități de îngrijire bătrâni la domiciliu, cât şi pentru investiția în dezvoltarea competențelor și abilităților în rândul personalului care asigură aceste servicii pentru persoanele vârstnice.
Pentru a veni în sprijinul vârstnicilor din municipiul Baia Mare, Asociația Română Anti-SIDA, în parteneriat cu Asociația RĂMÂI ACASĂ filiala Maramureș, implementează încă din anul 2019 proiectul Servicii integrate și soluţii holistice pentru nevoile bunicilor comunității – HOME CARE, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Prin acest proiect se furnizează servicii integrate socio-medicale la domiciliul beneficiarilor vârstnici, printr-o abordare inovativă de tip holistic.
O echipă multidisciplinară formată din asistenți sociali, asistenți medicali, medic, psiholog, kinetoterapeut, îngrijitoare bătrâni la domiciliu oferă servicii medico-sociale integrate la domiciliu, contribuind în felul acesta la reducerea nivelului de dependență și a gradului de vulnerabilitate în rândul populației vârstnice.
Îngrijirile personale vizează igiena și confortul persoanei, ajutorul acordat în lucrările gospodărești de către îngrijitoarele asociației (menaj, prepararea hranei, aprovizionare, plata unor facturi). Consultațiile medicale oferite de medic, ajustarea medicației și administrarea medicamentelor, urmărirea evoluțiilor indicatorilor de sănătate de către asistenții medicali cu experiență sunt dublate de servicii suport precum consilierea psihologică și la nevoie chiar de consultanță juridică în soluționarea unor probleme cărora persoanele vârstnice beneficiare ale proiectului nu le pot da de capăt singure. Toate acestea au rolul de a reda confortul, starea de bine din punct de vedere fizic, psihic și social, dar mai ales demnitatea persoanelor care au decis să se înscrie în acest proiect.
O echipă de profesioniști generoși și entuziaști reușeşte pe parcursul celor aproximativ 800 de ore alocate lunar seniorilor acestui oraș să smulgă zâmbete de mulțumire, iar pe alocuri câte o lacrimă de recunoștință pentru încrederea de sine recâștigată. În relațiile interumane, pe care le presupune acordarea unor servicii socio-medicale, cea mai profundă și mobilizatoare recompensă este mulțumirea citită în ochii beneficiarului, iar echipa formată în cadrul unității de îngrijire la domiciliu a Asociației Rămâi Acasă filiala Maramureș beneficiază frecvent de această formă de recompensare.
Beneficiarii care ies din perioada de furnizare a serviciilor finanțate continuă să fie sprijiniți în problemele diverse cu care se confruntă, promovând proiectul și beneficiile acestuia într-o măsură profundă. Dispozitivele medicale oferite gratuit persoanelor vârstnice, prin proiect, le conferă acestora posibilitatea de a-și îmbunătăți calitatea vieții și după ieșirea din program, fapt ce reconfirmă amprenta benefică pe care proiectul Servicii integrate și soluţii holistice pentru nevoile bunicilor comunității – HOME CARE o lasă în viața lor.
Iată cum o mână de oameni cu suflet mare pot reda zâmbetul bunicilor comunității noastre, demonstrând prin forța exemplului personal că actuala generație poate crea premisele unei societăți mai bune pentru viitorul tuturor acelora care vor ajunge la vârsta senectuții.
Alina ALECU