Prin programul ANCPI, 33.000 imobile cadastrate în Maramureș

0
72

În prima etapă a Programului de Carte Funciară și Cadastru, în urmă cu circa 5 ani, în județul Maramureș au fost cuprinse 14 UAT-uri cu cadastrare integrală, iar restul cu cadastrare pe sectoare.
Realizarea Cadastrului Sistematic presupune că banii necesari pentru înscrierea tuturor imobilelor nu provin de la persoane fizice, ci din următoarele surse: de la bugetul ANCPI, din finanțări europene, din bugetul propriu al UAT-urilor sau mixt agenției și primăriilor.
Până în prezent, în județul Maramureș sunt înscrise în Cartea Funciară în jur de 33.000 de imobile.
„Avem o medie de 78 sectoare cadastrale și circa 18 UAT-uri care au lucrat curent cadastrul. Dacă la început, în 2016, s-a acordat din bugetul propriu al Agenției Naționale de Cadastru câte o sumă de 135.000 lei pentru realizarea cadastrului pe sectoare cadastrale, pentru fiecare primărie, de-a lungul anilor, suma a crescut, ajungând în prezent, când suntem în etapa a șaptea de susținere financiară a programului, la 170.000 lei pentru fiecare UAT. La această dată suntem spre finalizare, respectiv recepție finală și plată cu etapa a șasea și începutul celei următoare. De asemenea am încheiat contracte cu 56 de unități administrativ-teritoriale din județ, dintr-un total de 62 eligibile. După semnarea contractelor de finanțare, 39 UAT-uri au semnat contracte de prestări servicii cu prestatori persoane fizice și juridice autorizate în realizarea lucrărilor de cadastru, urmând ca peste doi ani să se încheie această etapă de cadastrare sistematică a sectoarelor” – a precizat Ovidiu Ștefan, director OCPI Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.