Se reia licitaţia pentru drumul de mare viteză Baia Mare-Bistriţa

0
330

Proiecte de infrastructură în stand-by

Oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că pentru Maramureş se fac demersuri pentru ca marile proiecte de investiţii să devină realitate. Totuşi, pasul pare să fie bătut pe loc în cazul unor programe de infrastructură. Este cazul şoselei de mare viteză Baia Mare-Bistriţa, cunoscută ca parte din Autostrada Nordului. Aici licitaţia trebuie reluată.

Directorul adjunct al CNAIR, maramureşeanul Felician Cerneştean, a declarat că pentru noua licitaţie în vederea elaborării studiului de fezabilitate al lotului Baia Mare-Bistriţa, ofertele se primesc până luni, 25 octombrie. Licitaţia a fost anulată după ce firma câştigătoare nu a depus în termen toate documentele impuse de legislaţie. Actuala licitație este împărțită în două loturi: Lotul 1 Baia Mare – Dej, valoare estimată de 13,17 milioane de lei; Lotul 2 Dej – Bistrița – valoare estimată de 8,4 milioane lei. Tronsonul Baia Mare – Bistrița a mai fost lansat la licitație pentru elaborarea studiului de fezabilitate și în 2019, la pachet cu loturile Bistrița – Vatra Dornei și Vatra Dornei – Suceava. Dacă pentru loturile din urmă au fost atribuite contracte, pentru tronsonul Baia Mare – Bistrița, licitația a fost anulată.
Între timp se fac paşi mărunţi şi pentru drumul expres Baia Mare-Satu Mare. În acest sens, Consiliul Județean Maramureș a semnat un protocol de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A și Județul Satu Mare, prin Consiliul Județean. Despre termene de execuţie nici nu poate fi vorba deocamdată pentru că trebuie parcurse o serie de etape: de la întocmirea studiului de fezabilitate până la organizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului de execuţie şi lucrarea propriu-zisă. Aşa că, proiectul este departe de a fi concretizat. Reprezentanţii CNAIR sunt însă optimişti. Ei au mai arătat că, în prezent, se fac pregătiri de iarnă pe o serie de tronsoane de drum din judeţ. De asemenea, se execută lucrări de frezare şi asfaltare în unele zone, cum e legătura dintre Recea şi Mesteacăn sau podul de la Lăpuşel.
Pentru anul viitor se caută soluţii şi pe drumul ce asigură legătura între Baia Mare şi Târgu Lăpuş. Undeva prin aprilie-mai se va trimite o echipă de specialişti pe acel tronson pentru a se verifica modul în care s-au executat lucrările, să se vadă care sunt cauzele ce stau la baza deteriorării şi să fie stabilizată porţiunea cu probleme, astfel încât şoferii să poată circula în condiţii bune.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.