Pe o terasă din Târgu Lăpuș, despre parteneriate și proiecte de cooperare România-Egipt, Neamț-Egipt

0
350
Primirea de Sanctitatea Sa Tawadros al II-lea la sediul Scaunului Apostolic
Primirea de Sanctitatea Sa Tawadros al II-lea la sediul Scaunului Apostolic

Aflat în trecere prin Târgu Lăpuș, în drumurile sale dinspre București spre Baia Mare, sau venind din alte direcții, prietenul și editorul meu Alexandru Peterliceanu mă sună și-mi propune o pauză și un moment de discuții la o cafea. Curioasă și interesată – inclusiv recunoscătoare pentru editarea cărții mele Orbita liricului – accept imediat întâlnirea și, peste o oră, stăm față-n față la o cafea pe malul râului Lăpuș.

În lumina matinală a razelor de toamnă, aflu o mulțime de noutăți interesante. De pildă, ce a mai întreprins și ce a mai circumstanțiat ANCI în relațiile ei cu Orientul. Acolo pe terasa cafenelei, în lumina toamnei și în irizări de verde-auriu ale cornilor și sălciilor din preajmă, vorbim-vorbim și aflu că se întoarce tocmai din Egipt prin, și de la Piatra Neamț. A făcut parte dintr-o delegație a județului Neamț care a vizitat Cairo în perioada 19-26 septembrie.

O fulminantă vizită în Egipt

Președintele CJ Neamț Ionel Arsene a condus o delegație de 12 persoane, printre care oameni de afaceri și întreprinzători din județ, într-o vizită de lucru pentru antamarea unor relații și contacte în domeniile turistic, cultural și economic. Din delegație au făcut parte și Dl Alexandru Peterliceanu, vicepreședinte ANCI și dr. Mohamed Shawki reprezentantul pentru Orient al ANCI. A fost un program dens cu întâlniri numeroase de la oameni de afaceri și persoane interesate de relații economice cu România la personalități politice, culturale și ecleziale de prim rang din Egipt. Multe dintre aceste momente au favorizat identificarea de oportunități de cooperare Neamț-Egipt, România-Egipt.

La reşedinţa Excelenţei Sale Ahmed Abu Al-Gheit
La reşedinţa Excelenţei Sale Ahmed Abu Al-Gheit

Puncte culminante ale vizitei au fost două primiri la vârf: vizita și primirea delegației nemțene de Sanctitatea Sa Papa Tawadros al II-lea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte, și primirea domnului Ionel Arsene, însoțit de dl. Alexandru Peterliceanu și dl. Mohamed Shawki de către Secretarul General al Ligii Statelor Arabe, Excelența Sa Ahmed Abu Al- Gheit, chiar la reședința Domniei Sale din Cairo. Personalitate politică de prim rang a lumii de azi, Excelența Sa conduce o organizație politico-strategică similară UE, formată din nu mai puțin de 22 state orientale și nord-africane de limbă arabă. În planul oricăror relații de cooperare, primirea la reședința unui asemenea lider politic capătă semnificații aparte, indicând respectul și deschiderea totală față de țara pe care o reprezintă oaspeții.

Premise și emergențe ale vizitei

În contextul întâlnirii de la reședința demnitarului egiptean, președintele Ionel Arsene a fost impresionat de aprecierile superlative ale liderului arab la adresa României. La rândul său, președintele nemțean a afirmat că România este loială structurilor internaționale din care face parte, dar manifestă deschidere deplină față de statele cu care se află în relații diplomatice. De o consistență deja seculară, relațiile diplomatice România-Egipt au depășit de curând un secol și 15 ani.

Alături de Sanctitatea Sa
Alături de Sanctitatea Sa

Atmosfera primirii a fost caldă, prietenească, iar vizita delegației nemțene și oportunitățile identificate în acest context se înscriu în strategia relațiilor bilaterale stabilite de președinții României și al Egiptului. Pe de altă parte, întâlnirile delegației nemțene, discuțiile și relațiile antamate premerg unei viitoare vizite a președintelui României Klaus Johannis în Egipt. Pentru țara noastră, Egiptul este un important partener al deschiderii spre Orient și al reedificării relațiilor noastre cu acea zonă. Abia ajuns acasă, Ionel Arsene a demarat demersurile unor viitoare cooperări Neamț-Egipt.

Perspective

Președintele CJ Neamț este mai mult decât un manager de județ, este o autentică personalitate politică, un lider inspirat, cu un fler politic indiscutabil, intuind permanent oportunitățile ce i-ar putea livra relații favorabile județului său și regiunii nord-moldovene căreia este arondat. El a abordat parteneriatul cu ANCI și relațiile acesteia cu țări, personalități și persoane private din Orient, ca pe o oportunitate. Discuțiile din Egipt și perspectivele viitoarei cooperări au prilejuit promisiunea atât a Sanctității Sale, Patriarhul Tawadros al II-lea cât și a politicianului Ahmed Abu Al Gheit de a vizita România și județul Neamț într-un viitor apropiat.
Ascultându-l pe dl. Peterliceanu fericit de-a fi favorizat o viitoare cooperare România-Orient, Neamț-Egipt, reflectam în sinea mea la trei lucruri. 1. Convinsă că suntem datori să aducem valorile noastre în primul rând comunității căreia-i suntem parte, mă gândeam cu un pic de tristețe de ce n-ar beneficia județul Maramureș de astfel de relații de cooperare? 2. ANCI-Proema poate deschide căi de cooperare cu o lume ce dispune de atâtea resurse. Inspirat, președintele CJ Neamț Ionel Arsene știe să fructifice relația unui român iubitor și cunoscător de Orient, în favoarea județului său. 3. Prieten atâtor personalități din Orient de la președinți de stat, patriarhi, lideri de primă mărime, Alexandru Peterliceanu îmi pare, el însuși, un pion valoros pe care România l-ar putea folosi mai eficient și mai adecvat în reedificarea unor relații favorabile cu Orientul, perturbate destul de tare în ultima vreme.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.