Cu ediția a 42-a, poetul Ioan Pintea, laureatul ediției 2021 a Serilor de poezie Nichita Stănescu, de la Desești, s-a alăturat celor care, de-a lungul anilor, au pășit pe covorul de iarbă de la Desești. Printre ei, Ana Blandiana, Ion Mureșan, Adrian Popescu, Horia Bădescu, Ioan Moldovan, Nicolae Prelipceanu, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija (Basarabia), Gheorghe Grigurcu, Adam Puslojic (Serbia), Mircea Petean, Moshe B. Itzhaki (Israel), Szentmartony Janos (Ungaria), Adrian Alui Gheorghe, Ilie Zegrea (Cernăuți)…
Chiar dacă vremea și vremurile n-au fost prea prietenoase, poezia îmbinată cu muzica au ridicat emoția și bucuria la cote maxime. Ceea ce l-a făcut pe poetul Ioan Pintea să spună celor prezenți, printre altele, două versuri din poetul peruan Cesar Vallejo: „sînt două drumuri vechi, întoarse, albe/ pe care merge inima mea pe jos”. Iar noi am înțeles că inima lui a ales unul dintre cele două drumuri, drumul „vechi, întors și alb”, drumul spre Desești, locul în care Poezia e bine, sănătoasă și plină de viață!
Dacă până acum recitalul de poezie era pigmentat cu vocile și gingășia Coconilor Deseștiului, anul acesta, că tot e vremea experimentelor, muzica a aparținut artiștilor interpreți Alina Andreicuț, Sorina Gherman, Titus Pop, Cosmin Lauran și Florin Săsărman, care au demonstrat că muzica nu are nevoie de cuvinte, dar ce expresive sunt cuvintele înnobilate de armonia muzicii! Periplul la biserica monument UNESCO, păstorită cu grijă de preotul Ioan Ardelean, premierea pe covorul de iarbă, ploaia care nu ne-a speriat, pancovele și plăcintele dospite și pregătite cu sufletul de preoteasa Luminița, de Părasca, de Ioana, de Maria, de Lenuța, merele și nucile din ogradă, sarmalele Măriucăi, răbdarea și ospitalitatea primarului, recitalul de poezie și spectacolul de la Căminul cultural au părut un miracol de normalitate, în contextul pandemiei, poezia și muzica reamintindu-ne esența și frumusețea stării de a fi oameni vii, cum frumos spunea profesoara Monica Cândea. În replică, Ioan Pintea adăuga ce a spus Elytis: Nu mi-e milă de poeții care au rămas fără cititori, mi-e milă de cititorii care au rămas fără poeți.
Ediția a 42-a, a anului 2021, a fost un regal de poezie și muzică, de inspirație și bucurie pentru suflet. Drept pentru care se cuvin mulțumiri tuturor celor care au făcut ca manifestarea să aibă loc, iar poezia să fie sănătoasă, reală și plină de viață.