În restaurante și baruri se va intra cu certificat COVID, a anunțat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Deocamdată aceasta este o variantă de lucru, însă Ioana Mihăilă a declarat că „sunt discuții între reprezentanții Ministerului Sănătății, Departamentului pentru Situații de Urgență, specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică referitoare la cum vom acționa dacă cifrele incidenței vor crește semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ținem școlile deschise cât mai mult timp posibil, așa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidență într-o localitate, școlile vor fi deschise pentru învățământul față în față dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce privește situația infecțiilor la copii. Un al doilea principiu și obiectiv pe care îl avem este să nu restricționăm circulația persoanelor vaccinate. Și un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa. Plecăm de la aceste trei principii și în funcție de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activități vom verifica aceste certificate, permițând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim poate la activități care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activitățile în spații închise cu aglomerări de persoane”.
Mihăilă a afirmat că o “variantă de lucru” este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare.