Jumi-juma: Străzi maramureşene cu orăşeni şi cu săteni!

0
167

Interesantă evoluţia satelor noastre… avem în Maramureş localităţi care s-au atins… Cătune ale unor localităţi pe teritoriul administrativ al altora, dar şi străzi unde pe-o parte sunt orăşeni dincolo săteni. Sigur, se întâmplă şi la case mai mari…sunt ţări unde graniţa trasată arbitrar, pe hartă, trece printr-o casă, ori prin mijlocul unei terase-cafenele, cum e cazul Olandei-Belgiei.
Cel mai cunoscut caz de stradă cu săteni şi orăşeni este Şugăul din Vadu Izei. Primarul Petru Vlaşin spune că a încercat să îndrepte anomalia, dar e imposibil: „Am avut iniţiative, să îndreptăm. După lege, trebuie referendum în Sighet să accepte ei să renunţe la cartier, apoi referendum în Vad ca să accepte sătenii. O mulţime de bani, iar finalul…necunoscut.” Aşa se face că, dacă intri pe strada Şugău din Vadu Izei, ai pe partea dreaptă orăşeni, iar pe stânga săteni. După care, de la un anume podeţ, totul devine oraş. Pe aceeaşi uliţă, fie vorba între noi, canalizările sunt vărsate în şanţul pluvial, apoi canalizate spre pârâu, cu urmări olfactive evidente… Dar sighetenii de la ţară nu sunt deloc nemulţumiţi. „Îi bine aşa cum îi, avem noi alte facilităţuri…şi de plătim taxe de oraş. Locuri de muncă la oraş, avem autobuz…”, spun două bătrâne ce povesteau pe marginea uliţei. De oraş…
Dar nu e singurul loc de gen. Trebuie amintită zona Ieudişor, unde pe stânga drumului sunt locuitori din comuna Bogdan Vodă, iar pe dreapta sunt ieudeni. La fel, pe Dealul Moiseiului, sunt locuitori ba din Săcel, ba din Moisei. Până nu demult, era un mix de orăşeni şi săteni şi pe Valea Hotarului dintre Borşa şi Moisei, dar a fost preluată zona de către comună, Sigur, mai sunt destui cu buletin de oraş acolo… Şi între oraşul Vişeu şi Moisei e o stradă comună., pe Valea Rădesei. Între Dragomireşti şi Săliştea, pe dea­lurile de pe dealurile depresiunii Maramureşului, e un cătun care e oarecum disputat între cele două orăşele, cu oameni din Dragomireşti ce aparţin de Săliştea. Altă ironie se petrece la Coltău-Săcălăşeni, unde cu ani în urmă se făcea referendum şi despărţire în trei comune separate, ca acum, natural, Săcălăşeniul să se atingă şi să se unească încet cu Cătălina… Unite sunt şi Repedea cu Poienile de sub Munte şi alte comune din Maramureş. Iar frumuseţea constă în faptul că nu pare nimănui nefiresc. Atâta vreme cât funcţionează şi reciproca… nu trebuie să ne amintim decât de Culmea Prelucilor, cea cu opt sate vecine-surori ce aparţin teritorial de două oraşe şi de trei comune…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.