În lipsa majorării salariilor
Sindicaliștii din educație se pregătesc de proteste după ce premierul României a anunțat că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor fi majorate în acest an. Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au transmis ieri un comunicat de presă comun în care și-au exprimat nemulțumirea în acest sens.
• ”învățământul rămâne cantonat nedrept între 1,65 și 2,76 pe grila de salarizare”
”Oamenii din învățământ sunt revoltați – pe bună dreptate – pentru că văd că realitatea nu are nicio legătură cu declarațiile premierului în ceea ce privește ”consistenta” creștere economică. Când merg la piață sau când își plătesc utilitățile constată că ceea ce afirmă șeful Executivului este o diversiune/lipsă de documentare/tratare cu dispreț a acestora etc.”, se arată în comunicatul celor două federații. Înainte de a elabora acest comunicat, conducerea executivă a FSLI a avut o întâlnire la Ministerul Educației pentru a discuta concret despre problemele din învățământ, însă în lipsa unei viitoare reacții favorabile din partea Guvernului, sindicaliștii se pregătesc pentru diferite forme de protest în anul şcolar viitor. ”Majorarea salarială în învățământ, conform legii, trebuia să aibă loc anul şcolar trecut, în septembrie. Colegii noștri ne transmit zilnic nemulțumirile lor după declarațiile domnului ministru, considerând că în stradă este soluția. Învățământul rămâne cantonat nedrept între 1,65 și 2,76 pe grila de salarizare a bugetarilor. Dacă guvernanții vor tăcea în continuare, ne vom mobiliza și, pe 13 septembrie, vom ieși în stradă, cel mai probabil alături și de alți bugetari ale căror salarii au fost înghețate sau le-au fost tăiate sporurile”, declară prof. Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM). Și reprezentanții Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș sunt gata de protestele ce ar putea fi declanșate odată cu începerea noului an școlar, conform președintelui Daniel Pop.
• creșterile salariale ar însemna o mărire a veniturilor între 250 și 500 de lei pe lună
Sindicaliștii din educație atrag atenția asupra faptului că majorările salariale acordate în ultimii doi ani cadrelor didactice au fost, practic, anihilate de inflația recunoscută oficial de Banca Națională a României și de urcarea prețurilor la produsele de bază și la utilități. Creșterile salariale, care ar fi trebuit deja să fie acordate, ar însemna o mărire a veniturilor între 250 și 500 de lei pe lună. Potrivit sindicaliștilor, un profesor debutant are, în acest moment, un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. ”O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu (fără a lua în calcul orașe precum București sau Cluj), prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare?”, punctează sindicaliștii din educație. Cele două federații spun că salariații din învățământ așteaptă, cu mare interes, informații oficiale legate de ceea ce se va întâmpla anul viitor la aplicarea Legii nr. 153/2017, conform căreia ar trebui să se atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut. ”Prim-Ministrul României trebuie să spună public și de îndată dacă Legea nr. 153/ 2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajații din învățământ. Orice amânare naște suspiciuni asta pentru că, în câteva zile, la Ministerul Finanțelor Publice începe ”creionarea” Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanților poate fi interpretată de salariații din învățământ ca o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”, concluzionează reprezentanții celor două federații.